Centraal Bureau voor de Statistiek: Aantal Steden in Nederland en Bevolkingsgroei
juli 8, 2025
De Tweede Wereldoorlog heeft in Nederland diepe sporen nagelaten, zowel op cultureel als fysiek niveau. De vele oorlogsmusea, monumenten en bezienswaardigheden die in het land verspreid staan, vormen een levendige herinnering aan deze belangrijke periode in de geschiedenis van het land. Deze bezienswaardigheden bieden inzicht in de gevechten, het dagelijks leven en de gevolgen van de oorlog. In dit artikel worden de belangrijkste bezienswaardigheden en musea besproken, inclusief hun historische betekenis en hoe je ze kunt bezoeken.
Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de Tweede Wereldoorlog in Nederland is de Grebbeberg in Rhenen. Tijdens de Duitse invasie in 1940 werd de Grebbelinie gebruikt als hoofdverdediging. Het Militair Ereveld Grebbeberg is de oudste oorlogsbegraafplaats van Nederland en staat bekend om de honderden soldaten die hier hun rustplaats hebben gevonden. Het is ook een nationale herdenkingsplaats, waar jaarlijks op 4 mei een herdenkingsceremonie plaatsvindt. Bijkomend is er een informatiecentrum dat de bezoeker inzicht geeft in de Slag om de Grebbeberg.
Op de Grebbeberg ligt ook een herstelde loopgraaf, waarin Nederlandse soldaten zich in 1940 verdedigden. Deze loopgraaf is een levendige herinnering aan het leven van soldaten tijdens de oorlog. Bezoekers kunnen hier een indrukwekkend bezoek aanrichten, met een uitzicht over het weiland dat ooit de verdedigingslinie vormde.
Op en rond de Grebbeberg staan in de vorm van kazematten bezienswaardigheden en overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. De kazematten waren vaak bewapend met machinegeweren, waarmee soldaten de vijand konden vertragen. Deze verdedigingswerken zijn nog steeds zichtbaar en vormen een belangrijk deel van de geschiedenis van de Grebbelinie.
In Nieuwdorp, Zeeland, staat het Bevrijdingsmuseum Zeeland, een van de grootste oorlogsmusea van Nederland. Hier worden de gebeurtenissen van de Slag om de Schelde en de bezetting van Zeeuwen belicht. De museumhal bevat levensgrote diorama’s, die het verhaal van de oorlog op een indrukwekkende manier vertellen.
Het Oorlogsmuseum Overloon in Noord-Brabant is het grootste oorlogsmuseum van Nederland. In een militaire hal, groter dan twee voetbalvelden, staan meer dan 150 voertuigen, vliegtuigen en kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog. De collectie bevat ook presentaties over Duitse parachutisten en luchtbombardementen. Het museum is ook een aanrader voor gezinnen met kinderen.
In Best staat het Museum Bevrijdende Vleugels, dat het verhaal vertelt van de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het museum ligt op het terrein waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. In verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding belicht.
Het Oorlogsmuseum Middelstum, geopend in 2015, is een kleinschalig particulier museum. Het bevat onder meer Duitse goederen uit de oorlog, maar ook het Nederlandse leger, de geallieerden, de burgers en het politieke aspect komen aan bod. De meest unieke collectiestukken zijn de Delfts blauwe asbakken en wandborden van de Duitse luchtdoelbatterijen uit Groningen en Friesland.
In Oosterbeek staat het Airborne Museum Hartenstein, dat hét museum is over de Slag om Arnhem in september 1944. In het voormalige hoofdkwartier van de Britten komen verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen als die van de burgers die doodsangsten uitstonden. De Airborne Experience (900 m2) maakt het bezoekers mogelijk om middenin de strijd te staan.
Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek vertelt het complete verhaal van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief. Het museum biedt inzicht in de gevechten en het dagelijks leven tijdens de oorlog. Bezoekers worden uitgedaagd om kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken.
De Amerikaanse Begraafplaats Margraten is een van de grootste begraafplaatsen ter wereld, met 8301 graven. Hier liggen de bevrijders die in de Tweende Wereldoorlog streden voor de vrijheid van Nederland. Het kerkhof is met z’n witte kruizen een geliefde bestemming voor toeristen en een iconische gedenkplaats.
In Hooghalen, Drenthe, staat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waar duizenden Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het kamp werden weggevoerd naar concentratiekampen. Het museum bevat originele filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak en een grote maquette van hoe het kamp er vroeger uitzag.
In Amsterdam staat de Hollandsche Schouwburg, die in 1941 onder dwang een deportatieplaats voor Joden was. Het gebouw is nu een gedenkplaats, met een indrukwekkende gedenkwand waar 6700 familienamen op te lezen zijn. In een vaste tentoonstelling zie je foto’s, video’s en documenten uit oorlogstijd.
De bezoekers van de oorlogsmusea en historische locaties zijn zowel toeristen als educatieve groepen. Veel musea bieden educatieve programma’s aan, waardoor kinderen en volwassenen inzicht krijgen in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er tal van activiteiten en evenementen, zoals het 80-jarig jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog in 2024 en 2025.
De Tweede Wereldoorlog heeft in Nederland tal van bezienswaardigheden en monumenten nagelaten. Deze locaties bieden een levendige herinnering aan de gevechten, het dagelijks leven en de gevolgen van de oorlog. De bezienswaardigheden zoals de Grebbeberg, het Oorlogsmuseum Overloon, het Bevrijdingsmuseum Zeeland en het Vrijhefsmuseum in Groesbeek zijn belangrijke plekken om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te leren en te ervaren. De bezoeker krijgt hierin een overzicht van de gevechten, de dagelijkse situatie en de gevolgen van de oorlog. Door deze bezienswaardigheden te bezoeken, wordt de geschiedenis levendig gemaakt en worden de herinneringen aan de oorlog levend gehouden.