De F35: Fietsroute en straaljager, beide legendarisch

De F35 is een unieke route in Nederland die in twee verschillende contexten voorkomt: zowel als een uitgebreide en hoogwaardige fietssnelweg als een toestel dat op een rondvlucht boven het land maakte. Deze artikel wil beide aspecten van de F35 behandelend, waarbij de fietssnelweg centraal staat. De route is ontworpen als een snelle, veilige en continue fietsverbinding van 62 kilometer, die loopt van Nijverdal naar de Duitse grens, met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal. Deze route is niet alleen functioneel, maar ook een symbool voor duurzame mobiliteit in de regio Twente en Overijssel.

Tegelijkertijd is de F-35-straaljager, die in juni 2025 een rondvlucht maakte, ook een onderwerp dat in Nederland veel aandacht treft. Hoewel dit toestel niet met de fietsroute te maken heeft, is het een belangrijk moment in de luchtvaartgeschiedenis van het land en werd het door veel mensen gevolgd, waaronder vliegtuigliefhebbers en burgers die gewoon nieuwsgierig waren.

In deze artikel zullen we ons voornamelijk richten op de F35 als fietsroute. We zullen een overzicht geven van de route, haar ontwikkeling, de huidige status van het traject, de voorzieningen en de toekomstplannen. Daarnaast zullen we kort ingaan op de rondvlucht van de F-35-straaljager in juni 2025, als een interessant en uniek fenomeen dat ook voor de toeristische sector van het land relevant is.

De F35 als fietsroute

Een snelle en veilige verbinding

De F35 is ontworpen als een snelle, veilige en continue fietsverbinding die van Nijverdal naar de Duitse grens loopt. Met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal, is de F35 een centraal fietspad in de regio Twente. De route is uniek in Nederland doordat het een breed fietspad is van 4 meter, met weinig kruisingen en een goede kwaliteit asfalt. Deze eigenschappen maken de F35 tot een hoogwaardig fietspad dat geschikt is voor lange afstanden en voor zowel recreatieve als woon-werkverkeer.

De route loopt grofweg parallel aan de snelweg A35 en is bedoeld om fietsers een snelle en veilige verbinding te bieden tussen de verschillende steden en dorpen in de regio. Het traject is verdeeld in verschillende delen, waarvan sommige al aangelegd zijn en andere nog in ontwikkeling zijn. De prioritaire delen, waar het meest gefietst wordt, zijn bijna allemaal aangelegd, terwijl de rest van het traject geleidelijk wordt voltooid.

Huidige status van het traject

Momenteel is de F35 in verschillende stadia van ontwikkeling. De prioritaire delen zijn bijna allemaal aangelegd, waardoor fietsers al kunnen genieten van het traject. Echter, er zijn nog delen die in ontwikkeling zijn of waar tijdelijke omleidingen zijn geplaatst vanwege werkzaamheden. Bijvoorbeeld, in de buurt van Hengelo zijn er tijdelijke omleidingsroutes geplaatst vanwege werkzaamheden aan het Tennet hoogspanningsstation. Deze werkzaamheden duuren van 23 juni tot 24 juli 2025.

In het dorp Lonneker wordt in 2025 gewerkt aan de fietsverbinding door het dorp. Het Amelinkpad wordt verbreed en sluit aan op de Voortsweg. In het dorp zelf wordt de Voortsweg en de Dorpstraat noord omgetoverd tot fietsstraat. De uitvoering is in 2025 gereed. Dit deel sluit aan op de F35 richting Oldenzaal en Enschede.

In Enschede Centrum is de Molenstraat voor het stadskantoor en de kruising met de Oldenzaalsestraat al gereed. Ook is de aftakking richting Lonneker in het centrumgebied gereed. Deze aftakking loopt vanaf de Molenstraat over de Raiffeisenstraat en Lasonderstraat richting de Lonnekerspoorlaan in Roombeek.

De ontbrekende schakel tussen station Enschede en de Lambertus Buddestraat is in voorbereiding. Naar verwachting wordt eind 2019 gestart met onder andere de aanleg van een fietsbrug over de Tubantiasingel. Deze verbinding is belangrijk voor het voltooien van het traject en het maken van de F35 een volledige fietsverbinding van Enschede naar Hengelo.

Toekomstplannen

De F35 is een ambieze fietsroute die nog niet volledig aangelegd is. De regio Twente en Overijssel hebben samen met de provincie Overijssel al jaren geleden een ambitie gesteld om een hoogwaardige fietsverbinding aan te leggen. Deze ambitie is nu uitgevoerd en heeft geleid tot de F35, die landelijk bekendstaat als de beste fietssnelweg van Nederland. Jurgen van Houdt, regionaal fietstrekker, benadrukt dat de regio Twente op de goede weg is, maar dat er nog werk te doen is. 22 kilometer is aangelegd, 40 kilometer moet nog. Hopelijk gaat de nieuwe coalitie in Overijssel ook voor de fiets.

Naast de bestaande route is er al een tracéstudie uitgevoerd om te zien of de F35 verder kan worden uitgebreid naar Gronau en Ochtrup. Dit zou de F35 tot een internationale fietsverbinding maken, die niet alleen binnen Nederland, maar ook in Duitsland wordt gebruikt.

In de gemeente Eschmarkerveld wordt de F35 aangelegd in een nieuwbouwwijk. Nog voordat er eind 2025 woningen gebouwd worden, wordt de F35 aangelegd in dit gebied. Hiervoor wordt een aansluiting gemaakt op de fietsbrug langs de Euregioweg. Vervolgens gaat de F35 naar beneden en via de Herfstweg, Dommertweg en Veldzichtweg richting de ecozone. Vanaf daar gaat de F35 parallel aan het spoor verder richting Glanerbrug.

Voorzieningen en ervaring

De F35 biedt fietsers een aantal voorzieningen die het fietsen makkelijker en aangenamer maken. Een van deze voorzieningen is het traject Enschede-Hengelo, dat grotendeels al aangelegd is. Het traject loopt van de Lambertus Buddestraat in Enschede naar station Hengelo en is 7,1 kilometer lang. Onderweg komt de fietser langs de Twekkelerzoom, de fietsbrug over de Auke Vleerstraat, het Kristalbad en dan via het nieuw aangelegde Watertorenpark door Hengelo naar het station.

Het ANWB-onderzoek heeft aangetoond dat dit traject een van de beste fietssnelwegen van Nederland is. In het onderzoek scoort de F35 op een schaal van 0-5 een prachtige 4,1. Dit betekent dat het traject uitstekend is uitgevoerd, met een kwaliteit wegdek, comfortabele bochten, brede bermen en een afwezigheid van obstakels en voorrangssituaties. Daarnaast scoort de F35 ook goed op fietsplezier en herkenbaarheid. Eén van de punten van aandacht is het aantal kruisingen waar de F35 geen voorrang heeft, wat kan leiden tot verkeersongevallen.

De F35 is ook een unieke fietsroute in Nederland. Het is de eerste fietssnelweg die langs een 30 km/h weg is aangelegd. Deze route is ontworpen om fietsers een snelle en veilige verbinding te bieden tussen Enschede, Hengelo en Borne. Op donderdag 8 mei werd de Bankastraat officieel geopend. In de ochtend werden bidons uitgedeeld aan fietsers op de F35. In de middag legden Hanneke Steen en Erwin Hoogland de laatste hand aan de F35. In de avond reed Franky’s ijscokraam door de Bankastraat, waarbij alle bewoners van de Bankastraat een gratis ijsje konden halen.

De F35 en de lucht

Hoewel de F35 vooral bekend staat als een fietsroute, is er in juni 2025 ook een rondvlucht gemaakt met de F-35-straaljager. Deze rondvlucht maakte deel uit van de inzet van de F-35 in Nederland. De straaljager vloog relatief laag en langzaam over het land, zodat mensen hem goed konden bekijken. Vorige week kon dit niet, omdat er teveel bewolking was. Rond twee uur vertrok de F-35 vanaf de Vliegbasis Leeuwarden.

Een woordvoerder van de vliegbasis heeft gemeld dat het rondje groter zou zijn dan dat van vorige week. Vooral van vliegtuigspotters in het oosten van het land was er kritiek op de route, omdat de F-35 vooral over het westen van Nederland zou vliegen. De F-35’s vliegen over twee weken terug naar de Verenigde Staten. In 2019 komen ze definitief naar Nederland.

De rondvlucht werd door veel mensen gevolgd, waaronder vliegtuigliefhebbers die probeerden de JSF op de foto te zetten. Echter, dat ging niet altijd even gemakkelijk. "Hij vloog te hoog en te hard", zegt een licht teleurgestelde vliegtuigspotter op vliegbasis Gilze-Rijen. Een echt goede foto heeft hij niet kunnen maken. "Toch ben ik wel blij dat ik hiernaartoe gekomen ben."

Een andere spotter had ook moeite om het toestel vast te leggen. "Dat viel nog tegen, ja." Al met al is hij toch tevreden. "Het gaat om het moment. Hier praat je over dertig jaar nog over. En ik was erbij."

Toch hebben veel mensen door het hele land de F-35 wel goed kunnen zien en horen. Op sociale media maakten veel mensen er melding van. Gerjan Grevink, bijvoorbeeld, tweette over de JSF’s die over Bargeres Emmen vlogen. "Onze twee nieuwe JSF's net over Bargeres Emmen. Welkom boys! Cool!"

De rondvlucht van de F-35 was een uniek moment in de luchtvaartgeschiedenis van Nederland. Het toestel vloog over verschillende regio’s, waaronder Overijssel, Utrecht, Limburg, Zeeland en Noord-Holland. Rond 16.30 landde het toestel weer in Leeuwarden.

Conclusie

De F35 is een unieke fietsroute in Nederland die zowel functioneel als symbolisch is. Het traject is ontworpen als een snelle, veilige en continue fietsverbinding die van Nijverdal naar de Duitse grens loopt. Met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal, is de F35 een centraal fietspad in de regio Twente. De route is uniek in Nederland doordat het een breed fietspad is van 4 meter, met weinig kruisingen en een goede kwaliteit asfalt.

De huidige status van het traject is zo dat de prioritaire delen bijna allemaal aangelegd zijn. Echter, er zijn nog delen die in ontwikkeling zijn of waar tijdelijke omleidingen zijn geplaatst vanwege werkzaamheden. De toekomstplannen voor de F35 zijn ambitieus. De route zal nog verder worden uitgebreid, waardoor het traject tot een internationale fietsverbinding kan worden uitgebreid naar Gronau en Ochtrup in Duitsland.

De F35 biedt fietsers een aantal voorzieningen die het fietsen makkelijker en aangenamer maken. Het traject Enschede-Hengelo is een van de beste fietssnelwegen van Nederland, met een uitstekende uitvoering en een hoge score in het ANWB-onderzoek. De route is ook uniek in Nederland, omdat het de eerste fietssnelweg is die langs een 30 km/h weg is aangelegd.

Daarnaast is de F-35 ook een toestel dat in juni 2025 een rondvlucht maakte over Nederland. Deze rondvlucht werd door veel mensen gevolgd en was een uniek moment in de luchtvaartgeschiedenis van het land. Het toestel vloog over verschillende regio’s en werd door vliegtuigliefhebbers geprobeerd op de foto te zetten. Hoewel dit niet altijd lukte, was het een waardevolle ervaring voor wie erbij was.

De F35 is dus een traject dat zowel op de grond als in de lucht een belangrijke rol speelt in Nederland. Het is een fietsroute die duurzame mobiliteit ondersteunt en een toestel dat het luchtvaartmuseum verrijkt. Voor toeristen, fietsers en vliegtuigliefhebbers is de F35 dus een traject dat niet alleen functioneel, maar ook historisch en cultureel van betekenis is.

Bronnen

  1. JSF deed een rondje Nederland: heb jij hem kunnen zien?
  2. JSF deed een rondje Nederland: heb jij hem kunnen zien?
  3. F35 Fietsroute
  4. De F35 is de beste fietssnelweg van Nederland
  5. De nieuwe F35 zichtbaar boven Zwolle

Related Posts