Route 48 in Nederland: Weg, Bus en Fiets

Route 48 is in Nederland een term die vooral bij weg- en openbaar vervoer gebruikt wordt. In het kader van de Nederlandse wegennetwerken is de N48 een rijksweg die verbindt tussen Ommen in Overijssel en Hoogeveen in Drenthe. Verder is lijn 48 een buslijn die in verschillende regio’s van het land heeft gereden, met name in de Haagse regio en in Noord-Groningen. Ook zijn er fiets- en wandelroutes bekend onder het nummer 48, zoals van Delft naar Delfshaven.

In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de N48 als autosnelweg, van de historie en routes van lijn 48 als busverbinding, en van de fiets- en wandelroutes die het nummer 48 droegen of dragen. Het artikel is opgebouwd met de nadruk op feiten en historische context, waarbij duidelijk wordt aangegeven waar informatie afkomstig is uit meerdere betrouwbare bronnen.

De N48: Rijksweg tussen Ommen en Hoogeveen

De N48 is een rijksweg in Nederland die loopt van Ommen in Overijssel naar Hoogeveen in Drenthe. Deze weg is 18,579 kilometer lang en vormt een belangrijk verkeersknooppunt in het noorden van Overijssel en het zuiden van Drenthe.

De N48 is een autoweg, wat betekent dat er een maximumsnelheid van 100 km/h gerekend wordt, behalve op ongelijkvloerse kruispunten of in bebouwde kom. De weg is volledig ongelijkvloers, behalve op de rotonde waar het begint, namelijk de rotonde met de N36 uit Almelo en de N340 uit Zwolle.

Routebeschrijving

De N48 begint ten noorden van Ommen op een meerstrooks rotonde met bypasses. Vanaf daar loopt de weg noordwaarts als een 1x2 autoweg, wat betekent dat er één rijbaan is in elke richting. Na ongeveer 6 kilometer volgt de aansluiting Balkbrug. Niet lang daarna volgt de provinciegrens tussen Overijssel en Drenthe, waarbij de weg langs Zuidwolde loopt.

Bij Zuidwolde zijn er twee T-kruispunten in het Drentse deel van de N48. Het knooppunt Hoogeveen volgt ten noorden van Zuidwolde. Bij dit knooppunt splitst de N48 zich: naar het noorden gaat de A28 richting Groningen, en naar het oosten begint de A37 richting Emmen en Meppen in Duitsland.

Geschiedenis van de N48

De N48 is in het kader van Duurzaam Veilig ingericht als autoweg. De oorspronkelijke plannen voor de N48 gingen uit van een autosnelweg, maar de plannen voor het gedeelte tussen Velperbroek bij Arnhem en Ommen zijn in de jaren 80 definitief afgeblazen. In 1993 werd het gedeelte tussen Arnhem en Ommen overgedragen aan de provincies Gelderland en Overijssel en omgenummerd naar N348. In 2011 werd het gedeelte tussen de N340 en N36 overgedragen aan de provincie Overijssel, en dit gedeelte werd tot 2021 nog N48 genoemd.

In 2021 werd het gedeelte van de N48 langs Ommen omgenummerd tot N340 als gevolg van het project Vechtdalverbinding. Sinds die omnummering is de N48 weer volledig een rijksweg.

Aanpassingen en upgrades

De N48 is in de jaren '90 verkeersveiliger gemaakt door enkele oversteken te vervangen door viaducten. In de jaren 2010 begon de volledige reconstructie van de N48 tot een volwaardige stroomweg. Dit hield onder andere in het vervangen van de gelijkvloerse aansluitingen bij Zuidwolde door één halfklaverblad, wat in 2011 in gebruik werd genomen.

Het Overijsselse deel van de N48 was voor doorgaand verkeer ongelijkvloers, maar er waren wel landbouwoversteken op diverse locaties. Het Drentse deel had twee T-kruispunten bij Zuidwolde.

Lijn 48: Buslijn in de Haagse regio

In de Haagse regio is buslijn 48 in verschillende perioden gereden tussen Den Haag en Leiden of tussen Voorschoten en Leiderdorp. De route was oorspronkelijk een regelmatige stadsbusverbinding, die later werd opgeheven.

Historische routes en veranderingen

In 1966 werd lijn 48 ingevoerd als verbinding tussen Station Den Haag Staatsspoor en station Leiden, volgend ongeveer dezelfde route als de voormalige tramlijnen 40, 41 en 42. Tot 1974 maakte lijn 48 samen met lijn 46 een omweg in Den Haag, via Koekamplaan en Boslaan.

In 1972/73 reed lijn 48 tot aan de Damlaan in Leidschendam, waarna de route via Bachlaan–Heuvelweg–Amstelweg en Noordsingel liep tot Schakenbosch. In juli 2000 werd de route in Leidschendam aangepast naar Banninglaan–Heuvelweg–Dillenburgsingel–Noordsingel.

In 2002 verdween lijn 48 uit Delft, Rijswijk, Voorburg en Leidschendam, en werd de route aangepast tot een verbinding tussen Voorschoten en Leiderdorp. In 2012 werd lijn 48 opgeheven en verdween het uit het vervoernetwerk in de Haagse regio.

Trivia over lijn 48

In 1995 werd lijn 48 uitgebreid tot Delft, waardoor het de langste streekbuslijn in de regio werd. Het was ook de enige buslijn die verbinding maakte tussen het voormalige NZH- en Westnederland- vervoersgebied.

Lijn 48: Buslijn in Noord-Groningen

Een andere versie van lijn 48 is gereden in Noord- en West-Groningen. Deze lijn was een streekbusverbinding die reed tussen Appingedam, Laskwerd, Overschild, Wittewierum, Woltersum, Ten Boer, Garmerwolde en Groningen. De route was actief vanaf 1971 en werd later aangepast tot een verbinding tussen Appingedam en Ten Boer.

Deze lijn was onder beheer van GADO, en werd in 1992/1993 gereden door Belbus. In de jaren 90 werd de route aangepast, waarbij het eindpunt Bloemhof in Ten Boer werd.

Lijn 48: Buslijn in Arnhem

In de regio Arnhem-Nijmegen is lijn 48 ook actief geweest. Vanaf 1993 reed de lijn tussen De Laar Oost, De Laar West, Elderveld en Markt in Arnhem. Het was een stadsbusverbinding die in 1998 stopzette.

Fiets- en wandelroute 48: Van Delft naar Delfshaven

Een bekende fietsroute onder het nummer 48 is de verbinding van Delft naar Delfshaven. Deze route is 44 kilometer lang en is een populaire fietsroute in Zuid-Holland. De route begint bij Voorzijde Station Delft (Westvest) en eindigt in Delfshaven. De route maakt gebruik van het fietsknooppuntennetwerk en is geschikt voor zowel ervaren als recreatieve fietsers.

De route wordt aangeboden door het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme, en is goed gemarkeerd. De route is beschreven als geschikt voor een fietsreis van 3 tot 4 uur, afhankelijk van de rustpauzes en het tempo van de fietsers.

Andere fiets- en wandelroutes onder het nummer 48

Naast de route van Delft naar Delfshaven zijn er ook andere fiets- en wandelroutes bekend onder het nummer 48. Deze routes worden aangeboden door verschillende toeristische organisaties in Nederland.

Een voorbeeld is de route Van Jonkheer tot Keizer, die een lengte heeft van 43 kilometer. Deze fietsroute maakt gebruik van het fietsknooppuntennetwerk en loopt van Station Driebergen-Zeist. Het is een populaire route in de regio Heuvelrug.

Een andere fietsroute is Van kasteel naar vakwerkboerderij, een wandelroute van 8 kilometer. Deze route loopt vanaf Kasteel Schaloen in Schin op Geul en is beschreven in het boek Hou van Holland - Natuur. Deze route is geschikt voor wandelaars die het dorpse landschap en historische gebouwen willen verkennen.

Conclusie

Route 48 in Nederland is een veelzijdige term die gebruikt wordt voor zowel wegen, buslijnen als fiets- en wandelroutes. De N48 is een belangrijke rijksweg die Ommen en Hoogeveen verbindt. De buslijn 48 heeft in verschillende regio’s gereden, waaronder de Haagse regio, Noord-Groningen en Arnhem. Fiets- en wandelroutes onder het nummer 48 zijn populair in Zuid-Holland en andere regio’s.

Deze routes en verbindingen geven een goed beeld van de geschiedenis, ontwikkeling en gebruik van de nummering 48 in het Nederlandse vervoernetwerk. Zowel historische context als praktische informatie zijn belangrijk om te begrijpen hoe deze routes en wegen hun huidige vorm hebben gekregen.

Bronnen

  1. Wegenwiki.nl – N48 (Nederland)
  2. Wikipedia – Rijksweg 48
  3. Wikisage – Buslijn 48 (Haaglanden)
  4. OV in Nederland – Lijn 48
  5. Fietsenwandelweb.nl – Route 48

Related Posts