Lokaal genieten: de leukste zaterdagmarkten in Nederland
juli 12, 2025
De zonnigste plekken in Nederland zijn van belang voor zowel vakantiegangers als inwoners die graag buiten de ruimte willen doorbrengen. Het aantal zonuren per jaar is een maatstaf om te bepalen waar de zon het meeste schijnt. De bronnen die beschikbaar zijn, geven een overzicht van de meest zonnige plekken, de verschillen tussen regio’s en de invloed van het klimaat op de zonuren. In dit artikel worden de belangrijkste informatie en feiten over de zonnigste plekken in Nederland besproken.
Volgens de bronnen is Den Helder de zonnigste stad van Nederland. In 2022 werd er een nieuw record gevestigd: 2408 zonuren. Dit is ruim 500 uur meer dan het normale gemiddelde van 1774 zonuren. In Den Helder is het mogelijk om gemiddeld 173 uur langer genieten van de zon dan in andere steden. Dit betekent dat er omgerekend 17 volle dagen extra zon is. Het landelijke record dat in 2003 werd vastgelegd, werd in 2022 overschreden. In Den Helder worden de zonuren niet alleen gemeten op het weerstation ‘De Kooy’, maar ook in het stadje zelf.
Deze stad ligt aan de kust, wat een belangrijke reden is voor het hoge aantal zonuren. De combinatie van wind en het relatief koude oppervlakte van de Noordzee zorgt ervoor dat er aan de kust minder snel stapelwolken ontstaan. Dit betekent dat er meer zonuren zijn dan in het binnenland.
De regio rond de Waddeneilanden en Zeeland behoren tot de zonnigste gebieden van Nederland. De kop van Noord-Holland, zoals Den Helder en Texel, vallen onder de zonnigste plekken. Het zuidpuntje van Texel en het noordpuntje van Noord-Holland hebben jaarlijks ongeveer 1650 zonuren. Dit is meer dan de meeste andere steden in Nederland. De Waddeneilanden zijn ook een belangrijke regio voor zonuren. De lage hoeveelheid wolken en het koele zeewater in de lente en zomer zorgen voor een gunstig klimaat.
In het zuiden van Nederland, zoals Zeeland en de regio rond de Waddeneilanden, is het ook zonniger dan in het binnenland. Dit komt doordat de kustgebieden vaker met zon overkomen dan de landinwaartse gebieden. De minste zonuren in Nederland vinden we in het oosten, zoals de Achterhoek, waar het gemiddeld 1500 uur per jaar is. Dit is 250 uur minder dan in de zonnigste plekken.
De bronnen geven aan dat de zonnigste plekken in Nederland Den Helder, Vlissingen, Callantsoog, Texel, en de regio rond de Waddeneilanden zijn. In Den Helder is het aantal zonuren het hoogst, gevolgd door Vlissingen. Callantsoog, dat aan de kust ligt, behoort ook tot de zonnigste gebieden. De regio rond de Waddeneilanden, waaronder Texel, heeft een hoge hoeveelheid zonuren per jaar. In het zuiden van Nederland, zoals Zeeland, is het ook zonniger dan in het noorden.
De meeste zonuren in Nederland worden gemeten aan de kust. Dit is te zien in de data van het KNMI. De regio’s rond de Noordzee, zoals de Waddeneilanden en Texel, hebben de meeste zonuren. De kustgebieden hebben dus de beste kansen om zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen.
Hoewel het aantal zonuren een belangrijke maatstaf is, is het niet het enige wat bepaalt of een plek warm is. In het zuiden van Nederland, zoals Maastricht, is het over het algemeen warmer dan in het noorden. In 2019 werd er een nieuw nationaal hitterecord gevestigd in Gilze-Rijen, met een temperatuur van 40,7°C. Dit is het hoogste ooit gemeten in Nederland. Dit is echter geen aanleiding om te veronderstellen dat de zon in dat gebied het meeste schijnt. De temperatuur is namelijk niet direct gelijk aan het aantal zonuren.
De zonnigste maand van het jaar is mei, gevolgd door juni en juli. In Callantsoog, bijvoorbeeld, was in mei 2023 ruim 250 zonuren gemeten. In juni 2023 liep het aantal zonuren zelfs op tot een recordhoogte sinds 1976. Dit betekent dat de maanden juni en juli ook gunstig zijn voor het genieten van zon.
Het klimaat speelt een cruciale rol bij het bepalen van het aantal zonuren. Aan de kust is het koele zeewater in de lente en zomer gunstig voor het ontstaan van weinig wolken. Dit zorgt ervoor dat er meer zonuren zijn dan in het binnenland. In de tweede helft van de zomer en in de herfst is het andersom. Het zeewater is dan opgewarmd, waardoor aan de kust meer wolken ontstaan. Dit weegt echter niet op tegen de eerdere maanden.
Volgens de bronnen is de stad met de meeste zonuren in Nederland Den Helder. In 2022 was dit aantal zelfs 2408 uur. Dit is het hoogste ooit gemeten. In de afgelopen jaren is het aantal zonuren in Nederland toegenomen. In de afgelopen drie decennia is het gemiddelde aantal jaarlijkse zonuren gestegen van 1480 tot 1695. In 2018 en 2019 was het aantal zonuren respectievelijk 2089 en 1964. Dit toont aan dat Nederland steeds zonniger wordt.
De minste zonuren in Nederland vind je in het oosten, zoals de Achterhoek. Hier is het gemiddeld 1500 uur per jaar. Dit is 250 uur minder dan in de zonnigste plekken. De regio’s die ver van de kust af liggen, zoals de Achterhoek, hebben dus het minste aantal zonuren.
De zonnigste plekken in Nederland zijn Den Helder, Vlissingen, Callantsoog, Texel, en de regio’s rond de Waddeneilanden. De kustgebieden zijn zonniger dan het binnenland, dankzij het koele zeewater in de lente en zomer. De zonnigste maanden zijn mei, juni en juli. In Den Helder is het aantal zonuren het hoogst, met een record van 2408 uur in 2022. De regio’s rond de Waddeneilanden en het zuiden van Nederland zijn ook zonnig. De minste zonuren vinden we in het oosten van Nederland, zoals de Achterhoek. Het klimaat speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het aantal zonuren. In het algemeen is Nederland steeds zonniger geworden, wat aantoont dat de zon in Nederland steeds vaker schijnt.