Stedenbouwstrategieën en tips voor het spelen van Cities: Skylines op de PlayStation 4
juli 8, 2025
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland verschillende steden gebombardeerd, waardoor grote schade ontstond en talrijke slachtoffers vielen. De bombardementen vonden zowel door Duitse als geallieerde luchtmacht plaats, en de impact op de bevolking en infrastructuur was groot. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste gebombardeerde steden, de datum en omstandigheden van de bombardementen, en de gevolgen daarvan.
Rotterdam was de meest getroffen stad tijdens de oorlog. Het bombardement op 14 mei 1940, uitgevoerd door de Duitse luchtmacht (Luftwaffe), is het zwaarste luchtbombardement op een Nederlandse stad uit de geschiedenis. Het doel was om het Nederlandse leger tot overgave te dwingen, maar het gevolg was dat de binnenstad van Rotterdam vrijwel volledig verwoest werd. Het bombardement kostte tussen de 650 en 900 mensen het leven en liet duizenden mensen dakloos achter. Het bombardement op 31 maart 1943, uitgevoerd door Amerikaanse bommenwerpers, wordt ook wel het vergeten bombardement genoemd. Hierbij vielen 328 doden en werden er veel woonwijken beschadigd.
Nijmegen was op 22 februari 1944 het doel van een groot bombardement door de Verenigde Staten. De bedoeling was om een gelegenheidsdoel te bombarderen, maar door miscommunicatie werd de binnenstad van de stad getroffen. Het gevolg was dat bijna 800 mensen omkwamen en duizenden gewonden raakten. Dit bombardement is een van de grootste rampen die Nederland in de twintigste eeuw troffen.
In het najaar van 1944 werd Den Haag zwaar getroffen door bombardementen. Op 3 maart 1945 viel er een bombardement op het Bezuidenhout, waarbij meer dan 500 mensen het leven verloren. Het doel was de V2-installaties in het Haagse Bos, maar de bommen vielen onbedoeld op de woonwijk. Dit bombardement leidde tot grote schade en veel doden.
Amsterdam werd meerdere keren gebombardeerd tijdens de oorlog. Op 17 juli 1943 viel er een bombardement op de Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord, waarbij 185 of 158 doden vielen. Ook de dierentuin Artis werd in de nacht van 13 op 14 juli 1941 door een mislukt Engels bombardement getroffen. De brandbommen die op de spoorweg naast Artis werden afgeworpen, raakten de dierentuin en veroorzaakten veel schade, maar gelukkig overleefden alle dieren en mensen.
Middelburg werd op 17 mei 1940 gebombardeerd door de Duitse luchtmacht. Het bombardement op het historische centrum van de stad had grote gevolgen. Het gevolg was dat het centrum vrijwel volledig in vlammen opging. In 2010 werd dit bombardement herdacht als een 'vergeten bombardement'.
Breskens werd op 11 september 1944 gebombardeerd door de Britse luchtmacht (RAF). Het doel was het havengebied, en het bombardement had als gevolg dat 199 doden vielen. Dit is een van de grootste bombardementen die Nederland in de oorlog heeft meegemaakt.
Eindhoven werd op 19 en 20 september 1944 gebombardeerd door de Duitse luchtmacht (Luftwaffe). Het bombardement vond plaats tussen de bevrijding door de geallieerden. Er vielen 227 doden, waaronder veel burgers.
Nijmegen werd op 22 februari 1944 gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht (USAAF). Door het slechte weer en een tegenaanval raakten de vliegtuigen elkaar kwijt. Het gevolg was dat de binnenstad van de stad werd gebombardeerd. Het bombardement had als gevolg dat bijna 800 mensen omkwamen en duizenden gewonden raakten.
De bombardementen hadden grote gevolgen voor de bevolking en de infrastructuur in Nederland. Veel steden werden zwaar beschadigd, en talrijke mensen raakten gewond of verloren hun leven. De geallieerde luchtmacht gebruikte het bombarderen van steden als tactiek om de Duitse economie te hinderen en de moreel van de bevolking te breken. Daarnaast werden ook burgers geraakt, wat leidde tot grote schade en verdriet.
De bombardementen werden meestal uitgevoerd door de geallieerde luchtmacht, met het doel om de Duitse economie en infrastructuur te raken. Soms werden de bombardementen echter uitgevoerd door de Duitsers, zoals bij het bombardement op Rotterdam in 1940. De oorzaak van de bombardementen was vaak het gevolg van militaire operaties en het willen verstoren van de Duitse opmars.
Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste gebombardeerde steden in Nederland:
De bombardementen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden grote gevolgen voor de bevolking en de infrastructuur. De meest getroffen steden waren Rotterdam, Nijmegen, Den Haag, Amsterdam, Middelburg, Breskens, Eindhoven en Nijmegen. De geallieerde luchtmacht gebruikte het bombarderen van steden als tactiek om de Duitse economie en infrastructuur te raken. De gevolgen van de bombardementen waren groot, en het heeft veel levens gekost.