De mooiste dorpen in Portugal voor toeristen uit Nederland
juli 19, 2025
Het coronavirus, of SARS-CoV-2, heeft in Nederland in het begin van 2020 een grote impact gehad. De eerste besmetting werd geregistreerd in februari 2020 in Tilburg, gevolgd door maatregelen in maart 2020 om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen hadden gevolgen voor het maatschappelijk en economische leven, inclusief het reis- en toerismebedrijf. In de loop van de maanden ontwikkelde het virus zich verder, met verschillende varianten en wisselende maatregelen op nationaal en regionaal niveau. De informatie over de coronaclusters en de daarmee gepaard gaande maatregelen is van belang voor toeristen en reizigers die willen weten hoe Nederland met de crisis omging en wat de huidige situatie is. Dit artikel geeft een overzicht van de coronaplekken in Nederland, de maatregelen die werden genomen en de huidige status van de situatie.
De eerste coronabesmetting in Nederland werd geregistreerd op 27 februari 2020 in Tilburg. Dit betrof een man die positief testte op het virus. Deze gebeurtenis was de start van een grotere verspreiding in het land. In de daaropvolgende weken werden meer besmettingen geregistreerd, met name in Noord-Brabant. De Tweede Kamer werd op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen, en maatregelen werden overwogen om de verspreiding te beheersen.
In maart 2020 was er een aanzet tot landelijke maatregelen. Minister Bruins informeerde de Tweede Kamer over de stand van zaken, en het RIVM gaf advies over de aanpak. Tijdens deze periode werden preventieve quarantainemaatregelen genomen voor mensen die uit risicogebieden terugkeerden, zoals China en cruisevaarten. Er was ook sprake van een clusteruitbraak in Italië, waarbij 39 passagiers van het cruiseschip Westerdam in Nederland aankwamen. Deze mensen werden getest en in quarantaine geplaatst.
Noord-Brabant was een van de regio's die zwaar getroffen werden door de verspreiding van het coronavirus in de vroege stadia van de uitbraak. In de maand maart 2020 werd melding gemaakt van 15 nieuwe patiënten, met name in deze regio. Minister Bruins informeerde de Tweede Kamer over de situatie, en het RIVM gaf aanbevelingen om de verspreiding te beheersen. Het was duidelijk dat het virus snel verspreid raakte, en de meeste besmettingen hadden geen duidelijke bron.
In reactie daarop werden maatregelen genomen. De meeste coronapatiënten woonden in Noord-Brabant, en van veel Brabanders was de bron van besmetting onbekend. Daarom adviseerde het RIVM Brabanders bij verkoudheid, hoesten of koorts om thuis te blijven. Ook werden scholen in Noord-Brabant tijdelijk gesloten, omdat er te weinig leraren beschikbaar waren en het RIVM-advies was dat leerlingen met klachten thuis moesten blijven. Deze maatregelen hadden een grote impact op het educatieve en maatschappelijke leven in de regio.
Hoewel Noord-Brabant een van de regio's was die zwaar werd getroffen, was de Randstad, met name de regio’s Noord-Holland en Zuid-Holland, ook betrokken. In de maand maart 2020 werd melding gemaakt van 6 nieuwe patiënten die in thuisisolatie waren geplaatst. De maatregelen die in de Randstad werden genomen, waren vergelijkbaar met die in andere delen van het land. De regering zorgde ervoor dat cruciale beroepen, zoals het openbaar vervoer, bleven functioneren. Daarnaast was er een grote behoefte aan beschermingsmiddelen, wat leidde tot een officiële landelijke lijn voor inkoop, herverdeling en distributie van persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen.
De Europese Commissie nam ook maatregelen, zoals het beperken van de export van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten de EU. Dit had gevolgen voor de levering van benodigdheden in Nederland. KLM en drie Chinese vliegtuigmaatschappijen zorgden ervoor dat tienduizenden mondkapjes en handschoenen naar Nederland werden gebracht, en via het Erasmus MC gingen deze middelen naar de zorgverleners die ze het hardst nodig hadden.
Naast Noord-Brabant en de Randstad, waren er ook coronaplekken in andere regio's van Nederland. De informatie over de coronaclusters en de daarmee gepaard gaande maatregelen was niet alleen gericht op grote steden, maar ook op kleinere gemeenten. Het PIENTER Corona-onderzoek gaf inzicht in de leeftijdsverdeling en regioverdeling van de deelnemers. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was rond de 50 jaar, met de leeftijdsgroepen 70-74 en 75-79 het meest vertegenwoordigd. Deze leeftijdsgroepen waren evenredig verdeeld over de regio's, wat aantoont dat het virus verspreid raakte over verschillende delen van het land.
In figuur 2 van het PIENTER Corona-onderzoek wordt de huidige verdeling in leeftijd van de deelnemers per regio in Nederland weergegeven. De regio's zijn ingedeeld in Noord (Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel), Midwest (Noord-Holland en Flevoland), Midoost (Utrecht en Gelderland), Zuidwest (Zuid-Holland en Zeeland) en Zuidoost (Noord-Brabant en Limburg). De weergegeven data tonen aan dat er geen enkele regio was die volledig vrij was van coronaclusters.
In de huidige situatie is Nederland op de omikronvarianten van het coronavirus in een endemische fase geraakt, zoals het RIVM meldde. Dit betekent dat het virus zich op een voorspelbare en beheersbare manier verspreidt. Het RIVM blijft toezicht houden op de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus en andere virussen. Daarnaast zijn er regelmatige updates over de situatie, zoals weekcijfers en sterftecijfers, die wekelijks op woensdagmiddag worden gepubliceerd. Deze updates zijn belangrijk voor het beheer van de situatie en voor het informeren van de bevolking.
Het RIVM heeft ook datasets beschikbaar gesteld over coronaonderwerpen, zoals meldingen van COVID-19, resultaten uit de kiemsurveillance en data uit de rioolwatersurveillance. Deze datasets zijn beschikbaar voor iedereen en kunnen worden gedownload. Ze bieden een duidelijk beeld van de huidige situatie en het historische verloop van de pandemie.
De coronaplekken in Nederland zijn in de loop van de pandemie veranderd, en de maatregelen die werden genomen, hadden een grote impact op het maatschappelijke en economische leven. De eerste besmetting in februari 2020 in Tilburg was de start van een grotere verspreiding, met name in Noord-Brabant. De maatregelen die in maart 2020 werden genomen, hadden gevolgen voor het openbaar vervoer, het onderwijs en de beschermingsmiddelen. In de huidige situatie is Nederland in een endemische fase, en het RIVM blijft toezicht houden op de verspreiding van het virus. De informatie over coronaplekken is van belang voor toeristen en reizigers die willen weten hoe Nederland met de crisis omging en wat de huidige status is. Door deze informatie te gebruiken, kunnen reizigers een beter beeld krijgen van de situatie in Nederland en hun reisplannen zo nodig aanpassen.