Overzicht van Coronaplekken in Nederland: Waar liggen de clusters?

Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 is de verspreiding van het virus in Nederland nauwlettend gevolgd via diverse online tools en dashboards. Deze platforms bieden zowel openbaar toegankelijke informatie voor burgers als speciale portalen voor beheerders en overheden. In deze artikel geef ik een overzicht van de coronaplekken in Nederland op basis van de meest recente data, met aandacht voor clusters, regionale verschillen en de betrouwbaarheid van de bronnen. De informatie is afkomstig uit betrouwbare bronnen zoals het RIVM, GGD'en en openbaar beschikbare dashboards.

Waar vind je coronaplekken in Nederland?

De volgende websites en dashboards bieden een gedetailleerd beeld van de huidige situatie van corona in Nederland, met name op de plekken waar besmettingen voorkomen:

1. Corona Locator Nederland

De website Corona Locator Nederland is een interactieve tool die een gedetailleerd overzicht biedt van corona-gegevens per regio en per gemeente. De tool is ontworpen met behulp van “low code / no code”-technologie en is in eerste instantie bedoeld als interne tool. Na positieve reacties is de site openbaar gemaakt en wordt door honderden duizenden gebruikers bekeken. De website bevat onder andere:

  • Een interactieve kaart van Nederland, waarop coronaclusters duidelijk zichtbaar zijn.
  • Grafieken en statistieken over de verspreiding van het virus per maand, week of zelfs per dag.
  • Informatie over zelftesten, vluchten en clusters.
  • Een automatische vertaling via Google, zodat ook internationale bezoekers gebruik kunnen maken van de data.

De informatie op deze website is grotendeels gebaseerd op openbare data van het RIVM, GGD’en en andere betrouwbare bronnen. De website is daarom een nuttig hulpmiddel voor zowel burgers als overheidsinstanties die de corona-epidemologie in kaart willen brengen.

2. Corona-Teller.nl

De website Corona-Teller.nl biedt een overzicht van de huidige corona-gegevens in Nederland via interactieve visualisaties. De website toont trends in de verspreiding van het virus op basis van:

  • Het percentage positief geteste monsters.
  • De gemiddelde virusvracht in rioolwater per 100.000 inwoners.
  • Het aantal meldingen van SARS-CoV-2 door laboratoria.

De data is gebaseerd op wekelijkse metingen en biedt inzicht in de circulatie van het virus over meerdere jaren, waaronder de jaren 2020/2021 tot en met 2024/2025. De website is bedoeld om trends eenvoudig te vergelijken tussen verschillende jaren, zodat ontwikkelingen snel herkenbaar worden. De grafieken zijn downloadbaar in PNG-formaat voor gebruik in onderzoek of rapportages.

3. Coronadashboard Nederland

Het Coronadashboard Nederland is een overzichtelijke tool die de corona-cijfers per regio, per gemeente en landelijk toont. Het dashboard is bedoeld om de informatie feitelijk, overzichtelijk en snel begrijpelijk te maken. De data wordt dagelijks bijgewerkt en is gebaseerd op bronnen van de Nederlandse overheid en het RIVM. Het dashboard bevat ook een pagina waarop de ontwikkeling van positieve testen kan worden gevolgd. Deze pagina helpt bij het monitoren van mogelijke uitbraken in specifieke regio’s.

4. Corona-informatie van de Rijksregering

De Rijksregering heeft een tijdlijn samengesteld met maatregelen tegen de verspreiding van corona in maart 2020. Deze informatie is nuttig om te begrijpen hoe corona zich in Nederland ontwikkelde in de vroege fases van de pandemie en wat de gevolgen waren voor bijvoorbeeld het onderwijs, sport en cultuur. Tijdens die maanden werden onder andere:

  • Toetslocaties voor inburgering en staatsexamens gesloten.
  • Internationale conferenties uitgesteld.
  • Vluchten uit risicogebieden verboden.
  • Bijeenkomsten van meer dan 100 personen afgezegd.

De tijdlijn geeft een overzicht van de maatregelen die werden genomen om corona te beheersen en is daardoor ook nuttig bij het lokaliseren van coronaclusters in de historische context.

5. Jeugdjournaal: Europese coronaclusters

In een artikel van Jeugdjournaal is te lezen dat in steeds meer Europese landen mensen besmet zijn geraakt met het corona-virus. In Nederland was de eerste besmetting in maart 2020 geregistreerd. In het artikel wordt melding gemaakt van coronaclusters in landen als Roemenië en Denemarken. In Nederland zijn maatregelen genomen zoals het afzeggen van evenementen, name in wintersportgebieden. Ook is er een kaart te vinden waarop duidelijk zichtbaar is waar mensen besmet zijn.

Wat zijn coronaclusters in Nederland?

Een coronacluster is een groep mensen die allemaal besmet zijn geraakt met het virus in een beperkte tijd en ruimte. Clusters kunnen zich voorkomen in bijvoorbeeld scholen, werkplekken, gezinnen of bij evenementen. In Nederland zijn verschillende clusters geregistreerd via de GGD’en. Deze clusters worden nauwlettend gevolgd en worden ingekaderd in maatregelen zoals quarantaine, testen en contactonderzoek.

1. Clusters in het onderwijs

Een van de bekendere coronaclusters in Nederland heeft zich voorkomen in het onderwijs, vooral in het primair en voortgezet onderwijs. In januari 2022 zijn er bijvoorbeeld tientallen coronabesmettingen geregistreerd op scholen in Noord-Holland, Friesland en Oost-Gelderland. In reactie daarop zijn scholen gedeeltelijk of volledig gesloten. Dit is ook te lezen in een artikel van De Gelderlander van 26 juli 2022, waarin melding wordt gemaakt van een mogelijke coronacluster in Oost-Gelderland in de zomer van 2022, verband houdend met de Zwarte Cross.

2. Clusters in de horeca

Coronaclusters in de horeca zijn vaak het gevolg van bijeenkomsten in gesloten ruimtes waarin mensen dicht op elkaar zitten en veel contact hebben. In meerdere gemeenten zijn clusters geregistreerd in cafés, restaurants en evenementen. Deze clusters zijn vaak het gevolg van verzamelactiviteiten, zoals feesten of sportevenementen. De GGD’s voeren contactonderzoek om te voorkomen dat de verspreiding van het virus toeneemt.

3. Clusters in sporten en cultuur

In sportclubs en cultuurinstellingen zoals musea, bioscopen en theaters zijn ook coronaclusters geregistreerd. In maart 2020 zijn er maatregelen genomen om bijeenkomsten met meer dan 100 personen af te zeggen. Deze maatregelen zijn later ook opnieuw aangegrepen in 2021 en 2022, wanneer er nieuwe golven van corona waren. In het huidige corona-dashboard zijn de regio’s met mogelijke clusters te vinden in de uitbraakmonitor.

Wat betekent het voor reizigers en hotelgasten?

Voor hotelgasten en reizigers is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige coronaclusters in Nederland. Als je reist naar een regio waar een cluster actief is, zijn er maatregelen mogelijk zoals het wonen in quarantaine of het doen van een coronatest bij aankomst. De GGD’s en gemeenten geven regelmatig updates over de situatie in hun regio. Daarom is het verstandig om:

  • De Corona Locator Nederland of Corona-Teller.nl te raadplegen voordat je reist.
  • De coronamaatregelen per regio te checken op de website van de GGD of de gemeente.
  • Je hotel of accommodatie te informeren over de huidige situatie in de regio.

Hoteliers kunnen ook gebruik maken van de openbare dashboards om hun bezoekers op de hoogte te brengen van eventuele coronaclusters in de omgeving. Het is een goed idee om deze informatie op je website te verwerken of bij aankomst van je gasten te delen.

Wat is de betrouwbaarheid van de bronnen?

De informatie in deze artikel is afkomstig uit meerdere bronnen, waarbij de betrouwbaarheid varieert. De volgende bronnen zijn gebruikt:

  • Corona Locator Nederland is een openbaar beschikbare website die data combineert van het RIVM, GGD’en en andere betrouwbare bronnen. De website is ontworpen met “low code / no code”-technologie en is gecontroleerd door de media. De informatie is betrouwbaar, maar niet officieel van de overheid.
  • Corona-Teller.nl is een website die data van het RIVM gebruikt om trends in de verspreiding van het virus te tonen. De website is ontworpen met visualisaties en is bedoeld voor burgergebruik. De informatie is betrouwbaar en is regelmatig bijgewerkt.
  • Coronadashboard Nederland is een tool die de corona-cijfers overzichtelijk toont. De informatie is gebaseerd op data van de overheid en het RIVM. De website is betrouwbaar en is ontworpen voor algemeen publiek.
  • Corona-informatie van de Rijksregering is officieel en geeft een tijdlijn van maatregelen. De informatie is betrouwbaar en is geciteerd in meerdere bronnen.
  • Jeugdjournaal is een mediaorganisatie die een artikel publiceerde over coronaclusters in Europa. De informatie is betrouwbaar, maar de focus ligt meer op de internationale situatie dan op de Nederlandse clusters.

Conclusie

De huidige situatie van corona in Nederland wordt nauwlettend gevolgd via diverse dashboards en openbaar beschikbare tools. De websites Corona Locator Nederland, Corona-Teller.nl en het Coronadashboard Nederland geven een gedetailleerd overzicht van de coronaclusters per regio en per gemeente. Deze clusters kunnen zich voorkomen in het onderwijs, de horeca, sport en cultuur. Voor reizigers en hotelgasten is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige coronaclusters in de regio waar ze verblijven. Door gebruik te maken van de openbare dashboards en updates van de GGD’en is het mogelijk om veilig te reizen en de maatregelen te volgen die in de regio gelden.

Bronnen

  1. Corona Locator Nederland
  2. Jeugdjournaal: Op deze plekken in Europa is nu corona
  3. Coronadashboard Nederland
  4. Corona-Teller.nl
  5. Rijksregering: Tijdlijn maart 2020

Related Posts