Coronabesmettingen in Nederland: een overzicht van geregistreerde locaties en ontwikkelingen

Het coronavirus (Covid-19) heeft zich in Nederland sinds de eerste geregistreerde besmetting in februari 2020 snel verspreid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgt de verspreiding van het virus nauwlettend, onder andere via het testen van rioolwater. Onderstaand artikel biedt een overzicht van de geregistreerde locaties en de ontwikkelingen op basis van recente rapporten van het RIVM en andere betrouwbare bronnen.

Inleiding

Sinds februari 2020 is het coronavirus in verschillende delen van Nederland aangetroffen. De eerste besmetting werd geregistreerd in Tilburg, en daarna verspreidde het virus zich vooral via reizen naar het buitenland en contacten met besmette personen. Het RIVM houdt dagelijks een overzicht bij van het aantal besmettingen, de locaties en de bronnen van besmetting. Daarnaast gebruikt het instituut ook rioolwateronderzoek om de verspreiding van het virus te volgen. In dit artikel wordt beschreven waar in Nederland het virus geregistreerd is, hoe het zich heeft verspreid en wat de maatregelen zijn geweest om de verspreiding tegen te gaan.

Geregistreerde besmettingen per regio

Het RIVM rapporteerde in de vroege maanden van 2020 een toenemend aantal besmettingen in verschillende regio’s van Nederland. Op basis van de beschikbare gegevens is duidelijk dat de besmettingen vooral gerelateerd waren aan reizen naar het buitenland, met name naar Italië, en via contactpersonen van al besmette individuen.

Noord-Brabant

Noord-Brabant was een van de regio’s waar het virus snel verspreid raakte. In meerdere rapportages van het RIVM werd gemeld dat Noord-Brabant het hoogste aantal besmettingen telde. Zo stond het aantal besmettingen in deze regio op 134 in een van de vroegere maanden. De meeste patiënten hadden zich in Noord-Italië besmet. De regering nam daarop extra maatregelen om de verspreiding binnen de regio te beperken.

Utrecht

In de regio Utrecht werden ook een aanzienlijk aantal besmettingen gemeld. Op een bepaalde dag stond het aantal patiënten uit deze regio op 52. Veel van deze mensen hadden zich via een reeds gediagnosticeerde patiënt besmet. Het RIVM onderzocht de contactpersonen van deze patiënten om de verspreiding te beheersen.

Friesland

Een van de laatste regio’s waarin het virus aangetroffen werd was Friesland. Het eerste geval in deze regio betrof een echtpaar uit Gorredijk dat het virus had opgelopen. Het RIVM meldde dat er geen besmettingen waren vastgesteld in Groningen tot dat moment. De besmette personen zaten in quarantaine, evenals hun zoon, die nog in testfase was.

Overige regio's

Ook in andere delen van Nederland werden besmettingen gemeld. Zo werden mensen uit Tilburg, Oss, Houten, Helmond en Alphen aan den Rijn besmet. Een 5-jarig kind uit Alphen aan den Rijn was bijvoorbeeld geïnfecteerd na een reis naar Noord-Italië. Ook een inwoner van Haarlem en een studente van de TU Delft bleken besmet te zijn met het coronavirus.

Verspreiding via het buitenland

Een groot deel van de besmettingen in Nederland was gerelateerd aan reizen naar het buitenland. Vooral Italië was een belangrijke bron van besmetting. De RIVM meldde dat 150 van de totaal geregistreerde gevallen in Nederland gerelateerd waren aan reizen naar het buitenland, met name naar Italië. Daarnaast kwamen er ook besmettingen via reizen naar Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Iran, Kaapverdië en Hong Kong.

Een duidelijk voorbeeld van verspreiding via reizen naar Italië was de clusteruitbraak in het noorden van Italië. Nadat mensen uit Nederland daar hadden verkeerd, werden ze besmet en verspreidden ze het virus verder in Nederland. Het RIVM richtte speciale onderzoeken in om de bronnen van besmetting te achterhalen.

Rioolwateronderzoek

Omdat niet alle besmettingen meteen worden gedetecteerd via testen, gebruikt het RIVM rioolwateronderzoek om de verspreiding van het virus te volgen. Momenteel ontvangt het RIVM monsters van rioolwater uit meer dan 300 locaties in Nederland. Dit onderzoek laat zien hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten en kan daarmee een indicatie geven van de verspreiding van het virus in een regio.

Het rioolwateronderzoek is een belangrijke methode om vroegtijdig signalen van een toename van besmettingen op te vangen. Het onderzoek laat ook zien welke varianten van het virus het meest voorkomen.

Maatregelen en effecten

Naarmate het aantal besmettingen steeg, namen zowel de overheid als de maatschappij maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo werd bijvoorbeeld geadviseerd om handen niet meer te schudden. Ziekenhuizen moesten ook hun protocollen aanpassen, zoals bij het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Daar bleek een vrouw besmet met het virus en moest het ziekenhuis tijdelijk gesloten worden.

Bij andere patiënten die besmet raakten, moesten ze in thuisisolatie terecht. Voor bepaalde contactpersonen werden ook quarantaineperiodes ingesteld. Deze maatregelen hadden als doel de verspreiding van het virus te beheersen en het aantal ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen te beperken.

Conclusie

Het coronavirus verspreidde zich in Nederland vooral via reizen naar het buitenland, met name naar Italië, en via contactpersonen van al besmette individuen. Het RIVM hield de verspreiding van het virus nauwlettend bij via testen en rioolwateronderzoek. In verschillende regio’s, zoals Noord-Brabant, Utrecht en Friesland, werden besmettingen geregistreerd. De overheid nam maatregelen om de verspreiding te beheersen, zoals het aanhouden van isolatie en het verbannen van contact. Met behulp van onderzoek en maatregelen probeerde Nederland de verspreiding van het virus te beheersen.

Bronnen

  1. indebuurt.nl
  2. hartvannederland.nl
  3. rijksoverheid.nl
  4. rivm.nl

Related Posts