Vaststellen van Nederlandse nationaliteit en verblijfsrecht voor ongehuwde moeder en kind uit Bulgarije
juli 18, 2025
In Nederland is de aandacht voor gezonde leefstijlen en vooral lichaamsbeweging bij personen met overgewicht of obesitas de afgelopen jaren toegenomen. Wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte richtlijnen tonen aan dat beweging een essentieel onderdeel is van elke strategie voor gewichtsverlies of het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Deze artikel biedt een overzicht van de huidige beweegrichtlijnen voor personen met overgewicht of obesitas, op basis van recente publicaties en gidsen van betrouwbare instellingen zoals Care for Obesity, het Partnerschap Overgewicht Nederland, en de Gezondheidsraad.
Voor volwassenen met overgewicht of obesitas zijn er specifieke beweegadviezen opgesteld die gericht zijn op zowel gewichtsverlies als het behoud van gezondheid na verlies. Het advies verschilt afhankelijk van het doel dat een persoon nastreeft.
Bij een doel van gewichtsverlies wordt aangeraden om minstens 150 tot 200 minuten per week aan matig of zwaar intensieve inspanning te doen. Deze activiteiten kunnen verdeeld worden over meerdere dagen, waarbij elke sessie tussen de 30 en 60 minuten duurt. Daarnaast wordt tweemaal per week krachttraining aanbevolen om spieren en botten te versterken.
Om het behalen gewicht in stand te houden, is minstens 200 tot 300 minuten per week aan matig intensieve inspanning nodig. Ook in dit geval is het aanbevolen om de inspanningen te verdelen over verschillende dagen, en om regelmatig krachttraining in te plannen.
Bij overgewicht of obesitas is het verstandig om activiteiten te kiezen die minder belastend zijn voor de gewrichten, spieren en pezen. Voorbeelden van geschikte activiteiten zijn:
Het is belangrijk om met een langzaam tempo te starten en dit geleidelijk te verhogen. Een warming-up van vijf tot tien minuten is aan te raden om de spieren op te warmen. Gedurende de inspanning dient het niveau zodanig te zijn dat het mogelijk is om nog te kunnen praten. Na de inspanning is het verstandig om de intensiteit geleidelijk te verlagen en af te ronden met rekoefeningen om de spieren soepel te houden.
Bij lichaamsbeweging voor personen met overgewicht of obesitas dient men zich bewust te zijn van een aantal belangrijke aandachtspunten:
Daarnaast is het aan te raden om meer beweging in het dagelijks leven te integreren. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door:
Voor kinderen met overgewicht of obesitas geldt de algemene beweegrichtlijn voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Deze richtlijn stelt voor dat kinderen minstens één uur per dag aan matig of zwaar intensieve inspanning moeten doen. Extra gezondheidseffecten worden bereikt door langer, vaker of intensiever te bewegen.
Aangezien kinderen meestal meer energie en vitaliteit hebben, zijn er meer activiteiten mogelijk. Denk aan:
Net zoals bij volwassenen is het belangrijk om de activiteiten aan te passen aan de fysieke mogelijkheden van het kind. Het doel is om kinderen actief te houden zonder hun grenzen te forceren. Ook is het verstandig om krachttraining in te voeren, zodat de spieren en botten worden versterkt.
Bij kinderen is het even belangrijk om op te letten voor pijn of klachten die zich kunnen voordoen tijdens lichaamsbeweging. Bovendien dient er aandacht te zijn voor het vermijden van passiviteit. Tijd doorbrengen voor schermen (zoals tv, computers en mobiele apparaten) dient zo veel mogelijk te worden beperkt.
Zowel voor volwassenen als voor kinderen is het aan te raden om een persoonlijk activeringsplan op te stellen. Dit plan dient afgestemd te zijn op de individuele mogelijkheden, doelen en klachten van de persoon. Het opbouwen van het plan moet verantwoord en geleidelijk gebeuren, zodat blessures of tegenslagen worden voorkomen.
Een aanbevolen manier om aan te beginnen is door de beweegdriehoek te gebruiken. Deze driehoek bestaat uit drie componenten:
Voor personen die extra begeleiding nodig hebben, is het mogelijk om gebruik te maken van een Bewegen Op Verwijzing-coach. Deze coach helpt bij het opstellen van een persoonlijk beweegplan en motiveert om doelen te behalen. Het coachen is gericht op het integreren van lichaamsbeweging in het dagelijks leven op een manier die passend is voor de persoon.
Lichaamsbeweging alleen levert niet altijd het gewenste effect. Om het gewicht te verliezen is het vaak ook nodig om de voeding en eetgewoontes aan te passen. Vooral aerobe activiteiten blijken effectief te zijn voor het beïnvloeden van het lichaamsgewicht. Het combineren van aerobe inspanningen met spierversterkende oefeningen kan extra positieve resultaten opleveren.
De toepassing van de beweegrichtlijnen dient op een realistische en persoonlijke manier te gebeuren. Het doel is om positieve resultaten te behalen, zoals gewichtsverlies, verbeterde lichamelijke mogelijkheden en een positiever zelfbeeld. Het is belangrijk om geen te hoge verwachtingen te hebben en te herkennen dat elke stap telt.
Voor personen met overgewicht of obesitas is het belangrijk om rekening te houden met de belastbaarheid. Niet iedereen is in staat om direct aan de hoge inspanningen te voldoen. Het is verstandiger om te starten met lage intensiteit en het tempo langzaam op te bouwen. Dit voorkomt blessures en zorgt voor een duurzame aanpak.
Lichaamsbeweging speelt een centrale rol in de strategie voor het verliezen of behouden van een gezond lichaamsgewicht. Voor zowel volwassenen als kinderen met overgewicht of obesitas zijn er specifieke richtlijnen opgesteld die gericht zijn op de fysieke mogelijkheden, doelen en veiligheid. Het is belangrijk om deze richtlijnen op een persoonlijke, geleidelijke en verantwoorde manier toe te passen. Door beweging in het dagelijks leven te integreren en eventueel begeleiding in te schakelen, is het mogelijk om gezondere leefstijlen te ontwikkelen en positieve veranderingen te realiseren.