Nederlandse Schuldhulproute: Een Samenwerkingsmodel om Financiële Zorgen te Verkleinen

De Nederlandse Schuldhulproute is een initiatief dat bedoeld is om mensen met financiële problemen sneller en efficiënter te helpen. Het is een samenwerking tussen gemeenten, bedrijven, hulporganisaties en andere partners, die samenwerken aan een schuldzorgenvrij Nederland. De NSR is gericht op het oplossen van problemen rond geldzorgen, schulden en betalingsproblemen.

Inleiding

In Nederland zijn momenteel ongeveer 2,3 miljoen huishoudens met structurele betalingsachterstanden. Deze achterstanden kunnen zich snel ontwikkelen tot nijpende schulden, wat een hoop maatschappelijke problemen met zich meebrengt. Daarbij is 80% van de schulden niet-krediet schulden, zoals schulden bij de Belastingdienst, nutsbedrijven, webwinkels en zorgverzekeraars. De Nederlandse Schuldhulproute is ontwikkeld om dit probleem aan te pakken door mensen met geldzorgen vroegtijdig te bereiken en te leiden naar passende hulp.

De Nederlandse Schuldhulproute in Beeld

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) is een initiatief dat bedoeld is om mensen met financiële problemen sneller en efficiënter te helpen. Het is een samenwerking tussen gemeenten, bedrijven, hulporganisaties en andere partners, die samenwerken aan een schuldzorgenvrij Nederland. De NSR is gericht op het oplossen van problemen rond geldzorgen, schulden en betalingsproblemen.

De NSR is een traject waarin bedrijfsleven, overheid en schuldhulporganisaties samenwerken om mensen schuldenvrij te maken door hen weer grip te geven op hun financiële situatie. Deze route begint bij Geldfit.nl, de scan- en wegwijzer waar een bezoeker zijn of haar financiële situatie kan vaststellen. Dat gebeurt door middel van het afnemen van een eenvoudige anonieme test. De bezoeker krijgt op basis van de gegeven antwoorden een snel en effectief hulpaanbod dat zich uit in tips en tools of hulpverlening bij een (lokale) instantie.

Rol van de Banken

De vier grootste banken van Nederland gaan in het vervolg klanten die in de financiële problemen dreigen te komen vroegtijdig doorwijzen naar instellingen die hen de helpende hand kunnen bieden. De betrokken partijen hopen met deze preventieve maatregel in de toekomst de schuldproblematiek te verkleinen. Het project is onderdeel van het programma de 'Nederlandse Schuldhulproute' (NSR).

Initiatiefnemers zijn onder andere de vier grootste banken van Nederland, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Daarnaast leveren verschillende gemeenten en initiatieven als Geldfit, SchuldenlabNL, Moedige Dialoog en fiKks een significante bijdrage aan de NSR. Banken stonden in 2019 aan de wieg van deze route. En zijn nu een van de vele ‘toeleiders’ van de route. Precies zoals de bedoeling was, aldus Melvin Fung van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Doel van de Samenwerking

De Nederlandse Schuldhulproute bestaat uit een samenwerking tussen Geldfit.nl, SchuldenlabNL, fiKks, Moedige Dialoog en de Nederlandse vereniging van Banken (NvB). Het is een traject waarin bedrijfsleven, overheid en schuldhulporganisaties samenwerken om mensen schuldenvrij te maken door hen weer grip te geven op hun financiële situatie. Deze route begint bij Geldfit.nl, de scan- en wegwijzer waar een bezoeker zijn of haar financiële situatie kan vaststellen. Dat gebeurt door middel van het afnemen van een eenvoudige anonieme test. De bezoeker krijgt op basis van de gegeven antwoorden een snel en effectief hulpaanbod dat zich uit in tips en tools of hulpverlening bij een (lokale) instantie.

Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeurwaarder bij Flanderijn, zegt: “Vaak lukt het ons om met de schuldenaar tot een oplossing te komen. Maar niet altijd. De schuldenproblematiek in Nederland is groot en de verwachting is dat de huidige Coronacrisis het probleem veel groter zal maken. Wij werken door het hele land en zien dat de schuldhulpverlening erg versnipperd is. We roepen al langer dat er één loket zou moeten zijn. De Nederlandse Schuldhulproute is voor ons een uitstekend middel om klanten met probleemschulden te verwijzen richting de juiste instanties. Maar ook om onze klanten inzicht te laten krijgen over hun financiële situatie.”

Afslagen in de Nederlandse Schuldhulproute

De NSR werkt met vier afslagen, die afhankelijk van de ernst van de schuldproblematiek kunnen worden ingezet. De afslagen zijn ontworpen om mensen met geldzorgen op een gestructureerde manier te helpen.

Afslag 1 – Online Zelfhulp

Mensen met lichte geldzorgen krijgen suggesties voor zelfhulp via bijvoorbeeld relevante websites (denk aan het NIBUD of met de tips van Wijzer in Geldzaken) of het aangaan van een betalingsregeling met een bank of verzekeraar. Hiermee voorkomen we dat geldzorgen uitgroeien tot problemen en motiveren we mensen om zelf tot een oplossing te komen.

Afslag 2 – Buddy App

Sommige mensen hebben een beetje hulp nodig om weer financieel gezond te worden. Dit kan anoniem via een online buddy van bijvoorbeeld fiKks. Zo kunnen mensen samen met een online buddy hun financiële doelen halen.

Afslag 3 – Lokale Vrijwilligersorganisaties

Als mensen het toch lastig vinden en er niet zelf uitkomen, dan zijn er verschillende vrijwilligersorganisaties waar een beroep op gedaan kan worden. Organisaties zoals Humanitas en SchuldHulpMaatje kunnen mensen persoonlijk helpen. In veel gevallen kan de begeleiding van een vrijwilliger zo goed helpen, dat gemeentelijke schuldhulptrajecten voorkomen kunnen worden.

Afslag 4 – Professionele Hulpverlening

Voor mensen met ernstige schuldenproblemen is professionele hulp beschikbaar. Deze hulp kan bijvoorbeeld via een schuldhulpverlening of een gerechtsdeurwaarder worden gegeven. De Nederlandse Schuldhulproute zorgt ervoor dat deze mensen direct worden doorverwezen naar de juiste instellingen.

Samenwerking en Impact

De NSR is een initiatief dat gericht is op het oplossen van problemen rond geldzorgen, schulden en betalingsproblemen. Het is een gecertificeerd netwerk van partners, waaronder gemeenten, banken, verzekeraars, energiebedrijven, en andere relevante partijen. Het doel is om mensen eerder te vinden, te bereiken en te leiden naar passende tools, informatie of hulp.

De NSR werkt via meerdere afslagen, zoals online zelfhulp, buddy-apps, lokale vrijwilligersorganisaties en professionele hulpverlening. Deze afslagen zijn ontworpen om mensen met geldzorgen op een gestructureerde manier te helpen. De NSR is ook gericht op het voorkomen dat betalingsproblemen uitgroeien tot schuldzorgen.

Conclusie

De Nederlandse Schuldhulproute is een initiatief dat bedoeld is om mensen met financiële problemen sneller en efficiënter te helpen. Het is een samenwerking tussen gemeenten, bedrijven, hulporganisaties en andere partners, die samenwerken aan een schuldzorgenvrij Nederland. De NSR is gericht op het oplossen van problemen rond geldzorgen, schulden en betalingsproblemen.

De NSR werkt via meerdere afslagen, zoals online zelfhulp, buddy-apps, lokale vrijwilligersorganisaties en professionele hulpverlening. Deze afslagen zijn ontworpen om mensen met geldzorgen op een gestructureerde manier te helpen. De NSR is ook gericht op het voorkomen dat betalingsproblemen uitgroeien tot schuldzorgen.

Bronnen

  1. Nederlandse Schuldhulproute: banken zetten de eerste stap
  2. Banken verwijzen klanten met schulden sneller door
  3. Flanderijn sluit aan bij de Nederlandse Schuldhulproute
  4. Samenwerking en impact
  5. Schuldenproblematiek nationale schuldhulproute
  6. Nederlandse Schuldhulproute: samenwerking en impact
  7. Nederlandse Schuldhulproute staat voor een route voor het begeleiden van mensen om problematische schulden te voorkomen

Related Posts