Nederland verliest steeds meer bos: een overzicht van trends, oorzaken en maatregelen

De rol van bossen in Nederland is van groot belang, zowel voor de biodiversiteit als voor het klimaat. Bossen vormen een cruciale leefomgeving voor tal van planten- en diersoorten en functioneren als natuurlijke opslagplaatsen voor koolstof. Toch blijkt uit recente analyses dat het bosareaal in Nederland de laatste jaren is afgenomen. Dit artikel geeft een overzicht van de historische ontwikkelingen, huidige trends, oorzaken van het bosverlies en de maatregelen die genomen worden om dit terug te dringen.

Het historische bosgebruik in Nederland

Sinds de middeleeuwen heeft Nederland een langdurige geschiedenis van bosafbraak. Historische data tonen aan dat de afname van bosoppervlakte grotendeels het gevolg was van landbouwuitbreiding en houtgebruik voor bouw- en branddoeleinden. Op droge zandgronden werden eiken- en beukenbossen verdrongen door heidegebieden, waar boeren schapen lieten grazen. Plaggen (grond uit heidegebieden) werden gebruikt als mest om akkers te verrijken. Dit proces leidde er toe dat halverwege de negentiende eeuw op de Veluwe vrijwel geen bossen meer voorkwamen. Het totale bosareaal in Nederland op die tijd werd geschat op maximaal 200.000 hectare.

Pas in de twintigste eeuw werd er een ommekeer geconstateerd. In de jaren 70 en 80 groeide het bosareaal met een procent per jaar, vooral door de aanleg van recreatiegebieden rond grote steden. Sinds 1990 is het bosareaal echter vrijwel constant gebleven. In 2021 was het totale bosareaal in Nederland 363.000 hectare. Volgens de Florabalans betekent dit een aanzienlijke uitbreiding van het leefgebied voor bosgebonden soorten.

De kwaliteit van Nederlandse bossen

Hoewel het bosareaal zich niet verder heeft uitgebreid, is de kwaliteit van de bossen verbeterd. Sinds de jaren 80 zijn naaldbossen omgevormd tot loofbossen of gemengde bossen, waar zowel naaldbomen als loofbomen voorkomen. De gemiddelde leeftijd van bomen is tegenwoordig boven de zestig jaar, en het aantal honderdjarige bomen neemt toe. Ook is er een grotere diversiteit in boomsoorten en ondergroei te registreren, wat gunstig is voor de biodiversiteit.

Het huidige bosverlies in Nederland

Hoewel het totale bosareaal sinds de jaren negentig vrijwel stabiel is, is er wel sprake van verlies in het recente verleden. Tussen 2015 en 2020 is er gemiddeld 1000 hectare per jaar gekapt. Dit heeft gevolgen voor de biodiversiteit, connectiviteit en de ecologische functies van bossen. De houtkap gebeurt meestal met het oog op houtproductie, vooral voor papier (33,5%) en hout als energiebron (26%). Ook wordt hout gekapt om ruimte te maken voor andere natuurtypen zoals heide, graslanden, veengebieden en wetlands, die voorzien van hun eigen biodiversiteit.

Oorzaken van bosverlies

1. Houtkap voor economische doeleinden

Een belangrijke oorzaak van bosverlies is houtkap met economische doelen. Hoewel Nederland relatief weinig bos heeft, wordt er toch behoorlijk veel hout gekapt, vooral voor de productie van papier en hout als energiebron. Deze activiteiten gaan ten koste van het bosareaal, en dus ook van de ecologische functies die bossen uitoefenen.

2. Ruimte maken voor andere natuurtypen

Een andere reden waarom bossen in Nederland worden gekapt, is om ruimte te maken voor andere natuurtypen, zoals heide, graslanden, veengebieden en wetlands. Deze gebieden worden gezien als ecologisch belangrijk, maar hun aanleg of herstel gaat ten koste van het bosareaal. Hoewel deze maatregelen soms genomen worden om unieke natuur te behouden of te herstellen, moet volgens WWF het hout dat wordt gekapt elders worden gecompenseerd.

3. Klimaatverandering en stikstofproblematiek

Naast directe menselijke activiteiten zoals houtkap, hebben ook klimaatverandering en stikstofproblematiek een impact op de kwaliteit en uitbreiding van bossen. Het bos in Nederland is onder druk van de vele gebruikers, zoals recreanten en sporters, maar ook van de stikstofneerslag, die de samenstelling van soorten verandert en de biodiversiteit beïnvloedt. Daarnaast is de droogte, die het gevolg is van klimaatverandering, al zichtbaar in de bossen.

4. Beperkte natuuruitbreiding

De natuuruitbreiding in Nederland is beperkt, wat betekent dat er minder ruimte is voor het uitbreiden van het bosareaal. In combinatie met de huidige houtkapactiviteiten leidt dit tot een netto verlies in bos. Ook het feit dat bossen in Nederland relatief klein zijn en versnipperd, maakt het moeilijker om effectief grotere bosgebieden aan te leggen of te herstellen.

Maatregelen tegen bosverlies

1. Aanplanten van bomen

WWF is voorstander van het aanplanten van bomen en het uitbreiden van het bosareaal in Nederland. Dit moet gedaan worden in samenhang met andere maatregelen voor natuuruitbreiding. Het idee is dat het aanplanten van bomen niet alleen het bosareaal vergroot, maar ook de ecologische functies van bossen versterkt.

2. Compensatiemaatregelen

Een ander voorstel is dat houtkap met de specifieke bedoeling om bijzondere natuur te behouden of te herstellen, elders moet worden gecompenseerd. Dit betekent dat het hout dat wordt gekapt, elders wordt gecompenseerd door het aanplanten van nieuwe bossen of het herstellen van andere natuurtypen.

3. Verduurzaming van houtproductie

Nederland speelt een belangrijke rol in de internationale handel met producten die verband houden met ontbossing, zoals soja, palmolie en cacao. Het land is de grootste importeur van deze producten binnen de EU. Daarom is er een verantwoordelijkheid om de productieketens van deze goederen te verduurzamen. Dit betekent dat de productie van deze goederen moet gebeuren zonder dat er bos wordt gekapt.

4. Hulp aan producerende landen

Nederland ondersteunt producerende landen om ontbossing te stoppen en de productie te verduurzamen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via het project Early Warning System (EWS), dat probeert illegale houtkap te voorspellen en tegen te gaan.

5. Verduurzame houtimport

Nederland moet binnen de EU een internationaal leidende rol spelen om de geïmporteerde illegale en niet-duurzaam geproduceerde hout te stoppen. Dit betekent dat de import van hout en houtproducten moet worden gereguleerd en beperkt tot duurzaam geproduceerde goederen.

De rol van bossen in Nederland

Bossen spelen een belangrijke rol in Nederland, zowel op ecologisch als sociale vlak. Ecologisch gezien leveren bossen zuurstof, zuiveren ze het water en de lucht, en functioneren ze als opslagplaatsen voor koolstof. Bovendien vormen bossen een leefgebied voor tal van planten- en diersoorten. Social en recreatief gezien zijn bossen een belangrijke plek voor recreatie, wandelen, fietsen en sport.

Buiten Nederland zijn bossen ook essentieel voor tal van gemeenschappen. Wereldwijd zijn meer dan 1,6 miljard mensen afhankelijk van bossen voor hun levensonderhoud. Bossen helpen mensen te gedijen en overleven door water en lucht te zuiveren en werk te bieden. De verwoesting van bossen kan leiden tot armoede en de verslechtering van de leefomstandigheden in kwetsbare regio’s.

De toekomst van bossen in Nederland

De toekomst van bossen in Nederland hangt af van de maatregelen die worden genomen om bosverlies tegen te gaan. De uitbreiding van het bosareaal en de verbetering van de kwaliteit van bossen zijn essentieel voor de biodiversiteit en het klimaat. Bovendien is het belangrijk dat Nederland haar verantwoordelijkheid neemt in de internationale handel met producten die verband houden met ontbossing.

In de komende jaren is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor duurzame bosbeheer en natuuruitbreiding. Dit betekent dat er meer bomen moeten worden geplant, dat er minder hout moet worden gekapt, en dat de productieketens van hout en andere producten die verband houden met ontbossing, verduurzaam moeten worden.

Conclusie

Het bos in Nederland is van groot belang voor de biodiversiteit, het klimaat en de recreatie. Toch blijkt uit recente analyses dat het bosareaal in Nederland de laatste jaren is afgenomen. De oorzaken van bosverlies zijn onder andere houtkap voor economische doeleinden, ruimte maken voor andere natuurtypen, klimaatverandering en stikstofproblematiek. De maatregelen die genomen kunnen worden om bosverlies tegen te gaan zijn het aanplanten van bomen, compensatiemaatregelen, verduurzaming van houtproductie, hulp aan producerende landen en verduurzame houtimport. Het is belangrijk dat Nederland haar verantwoordelijkheid neemt in de internationale handel met producten die verband houden met ontbossing, en dat er meer aandacht komt voor duurzame bosbeheer en natuuruitbreiding.

Bronnen

  1. Hoe gaat het nou echt met de Nederlandse bossen?
  2. Ontbossing
  3. Biodiversiteitsverlies in Nederland, Europa en de wereld
  4. Ontbossing moet stoppen

Related Posts