Voorbereiding op het vwo-eindexamen Nederlands 2018: Tips en aanpak
juli 17, 2025
De vraag of Nederland steeds duurder wordt, is in de afgelopen jaren regelmatig voorbijkomend in zowel media als maatschappelijke discussies. Deze ontwikkeling zet zich voort op verschillende vlakken, waaronder vakantie, woonkosten en boodschappen. In dit artikel worden de ontwikkelingen en trends op basis van recente gegevens en analyses besproken, met name het effect op reizen binnen Nederland en het gedrag van consumenten.
De recreatiesector in Nederland ziet zich met steeds grotere zorgen geconfronteerd. Volgens Landal en andere grote vakantiebedrijven wordt een vakantie in eigen land steeds minder betaalbaar. Dit heeft te maken met stijgende kosten, waaronder belastingen. Zo wordt er gesproken over een aangekondigde btw-verhoging op recreatie, van 9% naar 21%. Voor gezinnen kan dit een prijsverschil van honderden euro’s betekenen. Hierdoor wordt een buitenlandse all-in reis aantrekkelijker dan een weekje Nederlandse kust of natuur. De stijgende kosten maken een vakantiehuisje op de Veluwe bijvoorbeeld tot een luxeproduct.
De regering heeft ook besloten om de belasting op vakantieaccommodaties te verhogen, wat het vakantiebudget voor vele Nederlanders verder onder druk zet. De gevolgen zijn niet alleen voor particulieren voelbaar, maar ook voor organisaties zoals Scouting Nederland en Jantje Beton, die vrezen dat schoolkampen en uitjes voor kinderen onbetaalbaar worden, met name voor gezinnen met een lager inkomen.
Hoewel de woonkosten in Nederland regelmatig onder druk staan, blijkt uit recent onderzoek dat Nederland niet het duurst is in Europa. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gemeld dat de woonquote in Nederland gemiddeld op 23% van het besteedbaar inkomen ligt. In vergelijking met andere EU-landen staat Nederland op de zesde plek, wat betekent dat het land niet op de voornaamste plek staat als het gaat om hoge woningkosten.
De huurprijzen zijn wel gestegen. In 2023 waren huurprijzen in Nederland 18,5% hoger dan in 2015. Nederland staat daarmee op de zestiende plek in Europa, met landen zoals Litouwen en Hongarije bovenaan in de lijst van landen met de sterkste huurprijsstijgingen. De stijgende huizenprijzen, die volgens de Nederlandsche Bank (DNB) dit jaar met 5,9% zullen stijgen, vormen daarentegen een uitdaging voor starters. Deze groep ziet zich vaak genoodzaakt om langer bij hun ouders te wonen.
Tijdens de discussie over de dure boodschappen in Nederland is het vaak zo dat men het prijsverschil met buurlanden als België en Duitsland aanhaalt. Echter, zoals blijkt uit het onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), zijn de prijzen in Nederland niet overal hoger. Voor bepaalde producten zijn boodschappen in Nederland zelfs goedkoper dan in de buurlanden. Bijvoorbeeld, A-merk koffie en chocolade zijn in Nederland goedkoper dan in Duitsland, en huismerken van ketchup, mayonaise en pindakaas zijn in Nederland voordeliger dan in België.
Een speciale rol speelt Ter Huurne Hollandmarkt. Deze grenswinkel biedt in sommige gevallen voordeligere producten aan, niet alleen vanwege accijnsverschillen, maar ook door efficiëntie en bulkverkoop. Ter Huurne is een voorbeeld dat het niet altijd eenvoudig is om te stellen dat boodschappen in Nederland overal duurder zijn dan over de grens.
Toch zijn er producten waarbij de prijs in Nederland aanzienlijk hoger ligt. Een voorbeeld is de deodorant van Dove, die in Nederland duurder is dan in Duitsland. Ook zonnebrandcrème van Nivea is duurder in Nederland dan in Duitsland. Deze prijsverschillen worden door sommigen toegeschreven aan megawinsten van grote merken, zoals Unilever.
Een belangrijk verschijnsel in de Nederlandse supermarkten is de toename van bulkaanbiedingen. Deze acties, zoals 1+1 gratis of 3 halen 2 betalen, verleiden consumenten om meer te kopen dan nodig is. Hoewel dit op korte termijn geld bespaart, leiden dergelijke acties op lange termijn tot overconsumptie en verspilling. De Consumentenbond pleit daarom voor vaste lage prijzen in plaats van bulkaanbiedingen, omdat deze meer transparantie bieden en minder misleidend zijn.
Nederland is kampioen in het aanbieden van dergelijke acties, en het prijsverschil tussen Nederland en de buurlanden is vaak minder groot als men rekening houdt met deze kortingen. Consumenten die vaak profiteren van bulkaanbiedingen zouden bijvoorbeeld minder voordeel hebben door boodschappen over de grens te doen.
Ondanks de stijgende kosten kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om hun vakantie binnen de eigen grenzen te houden. Dit heeft te maken met zowel duurzaamheidsbewustzijn als het feit dat reizen over de grens niet altijd goedkoper is. Toch is de toekomst van dit reisgedrag in het gedrang, gezien de stijgende belastingen en kosten voor vakantieaccommodaties. De recreatiesector is bezorgd over het feit dat een vakantie in eigen land voor steeds meer mensen onbetaalbaar wordt.
Een toekomstscenario is dat Nederlanders zich meer richten op korte reizen of alternatieve vakantieopties. Het vakantiehuisje op de Veluwe of de kust wordt dan een luxeproduct, waarvoor het budget niet langer toereikend is. Dit heeft gevolgen voor de toeristische sector, die op zoek moet naar manieren om de betaalbaarheid te behouden en tegelijkertijd duurzaam te reizen.
Nederland is op meerdere vlakken steeds duurder geworden, met name op het gebied van vakantie, woonkosten en boodschappen. De stijging van belastingen, het verhogen van btw op recreatie en het toenemende aantal bulkaanbiedingen spelen hierbij een rol. Toch is het niet zo dat Nederland overal het duurst is in Europa, zoals blijkt uit recent onderzoek. Voor bepaalde producten zijn boodschappen in Nederland zelfs goedkoper dan in de buurlanden.
De gevolgen van deze ontwikkeling zijn voelbaar op zowel individueel als collectief vlak. Consumenten zien hun budget onder druk, terwijl de recreatiesector worstelt met de toekomst van betaalbare vakanties in eigen land. De discussie over dure boodschappen en vakantie is daarom niet eenvoudig te beantwoorden en vereist een gedetailleerde kijk naar zowel prijsverschillen als de manier waarop consumenten reageren op deze trends.