Fietsen via het landelijke knooppuntennetwerk in Nederland
juli 11, 2025
De Liberation Route in Nederland is een unieke historische wandel- en fietsroute die het pad volgt dat de geallieerde troepen in de Tweede Wereldoorlog volgden tijdens de bevrijding van Europa. Deze route loopt van Zuid-Engeland via Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Limburg, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn tot in de Poolse stad Gdańsk. De route is een internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden uit het westen vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Limburg, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn.
De Liberation Route in Nederland is een deel van de Liberation Route Europe, een internationale wandelroute van maar liefst 10.000 kilometer. Met honderden plekken en verhalen verspreid over tien Europese landen, verbindt deze bijzondere route de regio’s waar de geallieerden in 1943-1945 hun opmars maakten. Wandelaars over de Liberation Route Brabant kunnen zo direct aansluiten op de route in België. De route wordt ondersteund door luisterplekken, gedenkplaten en musea, die samen de impact van de oorlog op Nederland zichtbaar maken.
De Liberation Route in Nederland is een route die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levendig maakt. De route loopt door regio’s waar veel gevechten plaatsvonden, zoals Brabant, Limburg, Arnhem en Nijmegen. In deze regio’s zijn veel historische plekken en monumenten te vinden, die vertellen over de strijd en de gevolgen van de oorlog. De route loopt ook door het gebied van de Slag om de Schelde, een van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze slag speelde een cruciale rol bij de bevrijding van Nederland.
De Liberation Route in Nederland is ook een route die de herinnering aan de oorlog levend houdt. De route bevat veel luisterplekken, waarbij bezoekers kunnen luisteren naar verhalen van degenen die de oorlog hebben meegemaakt. Deze verhalen zijn gratis te downloaden via www.liberationroute.nl of te beluisteren via (0900) 542 3728. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen tijdens de laatste oorlogsjaren. Deze verhalen geven een overzicht van de gevechten, de verliezen en de herinneringen aan de oorlog.
De Liberation Route in Nederland biedt verschillende fietsroutes en wandelpaden, die geschikt zijn voor zowel wandelaars als fietsers. In Noord-Brabant zijn er acht fietsroutes, verspreid over de regio, die je langs Brabant Herinnert-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea leiden. Deze routes geven een overzicht van de impact van de oorlog op Noord-Brabant.
In Brabant is de Liberation Route Brabant een van de belangrijkste routes. Met vijf wandeletappes, in totaal 125 kilometer, volg je Operatie Market Garden van Bergeijk tot aan Grave. Je komt langs allerlei locaties die van historisch belang zijn. In Limburg start de wandeling bij de grens met de audiospot Welcome in Holland, over de Dertigste Amerikaanse Infanterie divisie die op 12 september 1944 vlak boven Visé de Belgisch-Nederlandse grens oversteekt en over de Duitse soldaten die zich in het Limburgse dorpje Mesch verstopten. Naast audiospots, begraafplaatsen, een Vector of Memory en enkele loopgraven in het Reichswald komt deze route langs het grootste oorlogsmuseum van Nederland: Oorlogsmuseum Overloon.
In Zeeland kronkelt de route langs de grens met België, de kust van Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren, door Middelburg en door Zuid-Beveland. Op deze route kom je meer te weten over de Slag om de Schelde/Operation Vitality, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hele verhaal over deze slag én over hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zeeland te wonen ontdek je in Bevrijdingsmuseum Zeeland. Dit ligt in het Bevrijdingspark, een weergave van Zeeland tijdens de oorlogsjaren.
De Liberation Route in Nederland bevat veel musea en gedenkplekken, die de geschiedenis van de oorlog levendig maken. In Noord-Brabant is het Oorlogsmuseum Overloon een van de belangrijkste musea. Dit museum ligt in het gebied rondom Asten en toont de verdedigingswerken. In de omgeving van Overloon zijn ook veel luisterplekken en gedenkplaten te vinden, die de geschiedenis van de oorlog vertellen.
In Putten zijn sinds 2016 drie luisterplekken op locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de razzia: bij de Oldenallerbrug, de locatie van de aanslag; bij de gedenksteen aan de zuidzijde van de Oude Kerk, de plaats waar de mannen zijn weggevoerd; en naast de Herdenkingshof en De Vrouw van Putten, waar jaarlijks de razzia wordt herdacht.
In het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt te vinden. Het geeft de bezoekers aan het begin van de wandeling een overzicht van de route en de historische betekenis van de oorlog. Het museum ligt dicht bij de historische locaties van de oorlog, waaronder de brug over de Waal bij Nijmegen, een van de hoofddoelen van operatie Market Garden.
De Liberation Route in Nederland biedt veel toeristische aantrekkelijkheden en activiteiten. In Brabant zijn er verschillende fietsroutes, die geschikt zijn voor zowel wandelaars als fietsers. De Liberation Route Brabant is een van de belangrijkste routes, die je langs de historische locaties van de oorlog leidt. In Noord-Brabant is de Liberation Route Europe een deel van de internationale route, die de geschiedenis van de oorlog levendig maakt.
In Limburg is de Liberation Route Europe ook een belangrijke route, die je langs de historische locaties van de oorlog leidt. De route loopt door het gebied van de Slag om de Schelde, een van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Zeeland is de route langs de grens met België, de kust van Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren, door Middelburg en door Zuid-Beveland. Op deze route kom je meer te weten over de Slag om de Schelde/Operation Vitality, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Liberation Route in Nederland is een unieke historische wandel- en fietsroute die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levendig maakt. De route loopt door regio’s waar veel gevechten plaatsvonden, zoals Brabant, Limburg, Arnhem en Nijmegen. De route bevat veel historische plekken en monumenten, die de geschiedenis van de oorlog vertellen. De route wordt ondersteund door luisterplekken, gedenkplaten en musea, die samen de impact van de oorlog op Nederland zichtbaar maken. De Liberation Route is een belangrijke route voor zowel wandelaars als fietsers, en biedt veel toeristische aantrekkelijkheden en activiteiten.