Nederlandse opvangsystemen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen
juli 17, 2025
De superheldenwereld van Marvel en de reële wereld van de Nederlandse dorpen zijn op verrassende manieren samengekomen. Het dorp Broek op Langedijk, een rustig plekje in de Flevopolder, is onverwacht in het zicht gekomen door zijn vermelding in de film Spider-Man: Far from Home. Tegelijkertijd ontwikkelt Disney een Marvel gebied in Disneyland Paris, waar fans de superheldenwereld op een unieke manier kunnen ervaren. In dit artikel worden de betrokkenheden van Nederlandse dorpen bij Marvel-films en de toegankelijkheid van de Marvel Campus in Frankrijk besproken. De nadruk ligt op feiten en informatie uit betrouwbare bronnen.
Broek op Langedijk is een klein dorp dat in de film Spider-Man: Far from Home een bijzondere rol speelt, hoewel de opnames niet daadwerkelijk in het dorp zijn gedaan. In de film wordt het dorp genoemd als een van de Europese locaties waar Spider-Man zich bevindt. De naam van het dorp, die moeilijk uit te spreken is voor niet-Nederlanders, leent zich goed voor de humoristische toets van de film. In een marktscene zoekt Spider-Man hulp van een lokaal inwoner, die hem uiteindelijk vertelt dat hij zich in Broek op Langedijk bevindt.
De opnames voor deze scènes zijn in Praag gedaan, een gemeenschappelijke locatie voor Europese filmproducties. Nederlandse acteurs zoals Jeroen van Koningsbrugge zijn betrokken geweest bij de film en hebben rollen gespeeld die zich in Nederlandse contexten afspeelen. Van Koningsbrugge vertelde dat hij via zijn agent wist dat hij nodig was voor een rol waarin hij met een dik Nederlands accent moest praten, wat aantoont dat de makers van de film zich bewust zijn van de cultuur en taal van Nederland.
Ron Karels van Museum Broeker Veiling, een van de trekpleisters in Broek op Langedijk, ziet de vermelding van het dorp in de film als een kans om het dorp op de kaart te zetten. Hij merkt op dat het dorp niet de bedoeling heeft om de "Spider-Man hotspot" van het land te worden, maar dat ze overwegen om een Spider-Man-figuur aan hun pand toe te voegen om de aandacht verder te vergroten. Het dorp heeft ook gemerkt dat er een toename is van Amerikaanse bezoekers op hun website, wat op zijn beurt kan leiden tot meer toeristen op locatie.
De betrokkenheid van Nederland als filmlocatie wordt gesteund door de Netherlands Film Commission, een organisatie die producenten ondersteunt bij het kiezen van locaties en het opnemen van films in Nederland. De Film Commission is bijvoorbeeld betrokken geweest bij de opnames van Dunkirk (2017) op het IJsselmeer en The Hitman’s Bodyguard (2017) in Amsterdam en Den Haag. Producenten van film en tv-series die in Nederland filmen, krijgen respectievelijk 35 en 30 procent korting op uitgaven die in Nederland gedaan worden, met een maximum van 1,5 miljoen euro.
Marvel heeft in 2016 contact opgenomen met de Netherlands Film Commission voor een filmlocatie, zonder toen de titel van de film te noemen. De commissie probeert zo gastvrij mogelijk te zijn voor producenten, maar ze horen daarna vaak niets meer van hen. Volgens Bas van der Ree van de Film Commission is dit niet ongebruikelijk.
De Marvel Cinematic Universe (MCU) is sinds 2008 gegroeid tot een reeks van 22 films, waarin superhelden zoals Iron Man, Captain America, Thor en Hulk centrale rollen spelen. De reeks begon met Iron Man (2008), een film die zeer positief werd ontvangen. Na de film volgde een post-credits-scène die aangaf dat het Avengers-initiatief op gang was. In de afgelopen 11 jaar zijn 21 Marvel-films geproduceerd, waarbij sommige films nieuwe superhelden introduceren en andere films de helden bij elkaar brengen om gezamenlijk vijanden te verslaan.
Een van de meest recente films is Avengers: Endgame, die deel uitmaakt van de Infinity Saga. Deze film is het slot van een langdurige reeks, waarin de superhelden zich tegen een gemeenschappelijke vijand verdedigen. De film wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke in de MCU, en het concert Marvel Studios' Infinity Saga: A Concert Experience in het Ziggo Dome laat de invloed van de reeks opnieuw zien. Het orkest speelt de iconische partituren van de film, terwijl het publiek de spanningen en emoties van de films meemaakt.
Disneyland Paris heeft een Marvel Campus gecreëerd waarin bezoekers de wereld van de superhelden kunnen ontdekken. De Campus biedt verschillende activiteiten, zoals ontmoetingen met superhelden, thematische restaurants en interactieve ervaringen. Tijdens previews voor genodigden zijn personages als Spider-Man, Captain America, Thor, Loki, Doctor Strange, Iron Man, Star-Lord, Gamora, Black Panther, Captain Marvel, Black Widow, Ant-Man en The Wasp gezien. Ook de Dora Milaje, vrouwelijke krijgers uit het fictieve land Wakanda, zijn aanwezig.
Bezoekers kunnen hun eigen superheld ervaring opbouwen door bijvoorbeeld een ontmoeting te maken in het Hero Training Center. Daar zijn speciale kamers ingericht om met karakters op de foto te gaan. Bij de ingang van Avengers Campus is een kleinschalige meet-and-greet-plek gerealiseerd, vormgegeven als een futuristische portal. De verschijningen van superhelden kunnen gedurende het jaar veranderen of worden geannuleerd zonder voorafgaand bericht, wat betekent dat bezoekers het onverwachte kunnen verwachten.
De Marvel Campus biedt ook een unieke culinaire ervaring. Restaurants zoals Stark Factory, Peggy Carter's Super Diner en de FAN-tastic Food Truck laten bezoekers genieten van gerechten die thematisch zijn afgestemd op de wereld van de superhelden. In Stark Factory wordt gebruikgemaakt van de PYM Particle technologie van Ant-Man en The Wasp, waarmee ingrediënten verkleind en vergroot worden. Peggy Carter's Super Diner is een verzamelpunt voor S.H.I.E.L.D. agenten en biedt vegan shoarma, drankjes en ijsjes. De FAN-tastic Food Truck serveert New Yorkse klassiekers zoals vegan hotdogs, cheesecakes en cookies.
WEB Food Truck is een duurzaam ontworpen truck die Aziatische specialiteiten zoals noedelsoepen serveert. Mission Equipment is een winkel waar bezoekers uitrusting en uniformen kunnen kiezen voor hun missies en trainingen. Deze ervaringen laten zien hoe verbeelding en technologie samenkomen in een unieke toegang tot de wereld van de superhelden.
Nederlandse dorpen zoals Broek op Langedijk hebben onverwacht een rol gespeeld in de wereld van Marvel-films. De vermelding van het dorp in Spider-Man: Far from Home is een voorbeeld van hoe fictie en realiteit samenkomen om de aandacht van toeristen en fans te trekken. De Netherlands Film Commission speelt een belangrijke rol in het faciliteren van filmproducties in Nederland, en producenten ontvangen financiële voordelen voor het opnemen van films in het land. Tegelijkertijd biedt de Marvel Campus in Disneyland Paris fans een unieke ervaring waarin ze de wereld van de superhelden kunnen ontdekken. Deze combinatie van toerisme, film en themaparken maakt het mogelijk om de wereld van Marvel op een interactieve manier te beleven, zowel in Nederland als in het buitenland.