Nederlandse dorpen met een internationale naam: Canada in Friesland
juli 17, 2025
Het is een mooi idee om tijd door te brengen in de natuur met kinderen. Het biedt niet alleen een gezonde manier om te bewegen, maar ook de mogelijkheid om te ontdekken en te spelen in een sfeer ver weg van de drukke steden en moderne technologie. Nederland telt tal van natuurgebieden die speciaal geschikt zijn voor gezinnen en kinderen. Van tochtjes door het bos tot speelbossen en natuurspeeltuinen, er is voor iedereen iets te vinden. Deze artikelen over dagjes uit in de natuur bieden handige tips en ideeën om een leuke en ongecompliceerde activiteit te organiseren.
Buitenactiviteiten zijn bijzonder waardevol voor kinderen. Ze stimuleren niet alleen hun motorische vaardigheden en fantasie, maar ook hun verbondenheid met de natuur. Tijd doorbrengen in de natuur is ook een manier om te ontspannen en te herstellen van de druk van het moderne leven. Zowel ouders als kinderen kunnen hier genieten van frisse lucht, mooie uitzichten en de rust van het bos of het dorp.
In dit artikel gaan we deel uitmaken van enkele van de meest toegankelijke en kindvriendelijke natuurgebieden in Nederland. We zullen uitleggen waar ze zich bevinden, wat je er allemaal kan doen en welke activiteiten er beschikbaar zijn voor gezinnen. Met deze informatie kun je gemakkelijk een plan maken voor een dagje uit dat zowel educatief als ontspannend is.
Een van de grootste natuurgebieden in Nederland is de Veluwe, waar het Nationale Park De Hoge Veluwe zich bevindt. Dit gebied is bekend om zijn uitgestrekte bossen, heidevelden en dierenlevens. Het park is ideaal voor wandelingen of fietsritjes en biedt kinderen een prachtige omgeving om te ontdekken. Bijvoorbeeld, je kunt op onderzoek gaan of samen door het stuifzand rollen. Tip: bestel tickets met een gratis consumptie.
Natuurgebied De Wieden is een ander groot natuurgebied dat kinderen vaak in de smaak valt. Het is het grootste moeras van Nederland, waar je kunt struin lopen over het Kiersche Wijdepad langs trekgaten, bosjes en veel water. Je kunt de route app van Natuurmonumenten gebruiken of de gele pijltjes volgen die beginnen bij Bezoekerscentrum De Wieden. Ook is er de mogelijkheid om heerlijk te fietsen langs meren, uitgestrekte rietvelden en dichtbegroeide moerasbossen.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een mooi stukje natuurgebied in een druk bevolkt deel van Nederland. In het park merk je dat het iets drukker is dan in veel andere parken. Er zijn meerdere korte wandelroutes die geschikt zijn met kinderen. De Duin en Kruidbergroute van twee kilometer is bijvoorbeeld een favoriet. Ook is er de drie kilometer lange Wisentenpad. Daarnaast zijn er zes verschillende speurtochten en natuurspellen beschikbaar. Bij het bezoekerscentrum kun je hier meer informatie over krijgen. Je kunt ook zwemmen bij duinmeer ’t Wed.
Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. Het is een uniek gebied, vooral omdat je hier goed kunt duiken. Met kinderen zal je het echter moeten doen met de attracties boven water. Een aanrader is een rondvaart over de Oosterschelde, waarbij je bijna gegarandeerd zeehonden ziet en, met wat geluk, bruinvissen kunt spotten. Bezoek Deltapark Neeltje Jans, waar kinderen op een leuke manier leren over de natuur en de Deltawerken.
Het Nationaal Park De Biesbosch is een ander groots natuurgebied dat geschikt is voor gezinnen. Hier kun je op boottochten meegaan en door de rivierdijk lopen. Het park biedt een educatieve en avontuurlijke ervaring die kinderen zullen waarderen.
Naast nationale parken zijn er ook veel natuurspeeltuinen en speelbossen in Nederland. Deze plekken zijn speciaal ontworpen om kinderen in de natuur te laten spelen. In OERRR Speelnatuur Bergherbos bijvoorbeeld, kunnen kinderen klimmen en klauteren op allerlei speeltoestellen of een hut bouwen. Deze speelgebieden zijn toegankelijk voor alle kinderen, inclusief die in een rolstoel.
Natuurspeeltuinen zijn ook te vinden in steden, zoals in het Amsterdamse Bos, waar je op een speeleiland kunt spelen. Trek oude laarzen aan en spring over de spannende stenen naar het eilandje. Pas op dat je niet in het water valt!
In het Stadspark van Middelburg, Park Toorenvliedt, is het prachtig wandelen. Je kunt tussendoor in het gras ploffen terwijl de kinderen spelen, of ze laten los in de speeltuin. In Maastricht voel je je een pionier in het Frontenpark, waar een deel van de wandelpaden nog echte struinpaden zijn: hobbelig en begroeid met gras en onkruid. Arboreta zoals Arboretum Belmonte in Wageningen zijn mooie groene plekken in de stad. Deze plekken zijn ideaal voor een picknick, waarbij je kleedje uit kunt spreiden terwijl de kinderen lekker rondrennen.
Natuurcentra zoals Buitencentrum Drents-Friese Wold zijn een must-visit. Hier kun je het bijzondere Boswachterslab bezoeken, waar je vondsten van de boswachter kunt zien en je eigen natuurvondsten tentoon kunt stellen. Er is ook een spannende blotevoetenpad. Deze activiteiten zijn bijzonder geschikt voor jonge kinderen.
Nederland telt veel kabouterpaden, die vooral geschikt zijn voor jonge kinderen. In de gebieden van Staatsbosbeheer liggen de leukste kabouterpaden, verspreid over heel Nederland. Deze paden zijn goed aangegeven en vaak voorzien van speurtochten en thematische activiteiten. In het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is er bijvoorbeeld een kabouterpad voor de kleinste kinderen, terwijl oudere kinderen de hulpboswachterwandeling kunnen doen. In het park kun je ook de houten eekhoorns volgen en langs diverse speelplekken in het bos lopen.
In het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn er ook verschillende kindvriendelijke wandelroutes, zoals het kabouterpad Amerongse berg. Vanaf het Bezoekerscentrum De Boswerf Zeist starten diverse wandelroutes. Er is ook een speeltuin in de buurt.
Bij het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn er zes verschillende speurtochten en natuurspellen beschikbaar. Deze activiteiten zijn ontworpen om kinderen te betrekken bij de natuur en te leren om te observeren en te ontdekken. Bij het bezoekerscentrum kun je meer informatie over deze tochten krijgen.
In het Nationaal Park De Biesbosch zijn er ook educatieve activiteiten beschikbaar, zoals speurtochten langs de rivierdijk. Deze activiteiten zijn zowel educatief als leuke manier om tijd door te brengen in de natuur.
In Noord-Holland zijn er verschillende recreatiegebieden en buitencentra die geschikt zijn voor gezinnen. In het recreatiegebied Geestmerambacht bijvoorbeeld, is er een belevingspad met QR-codes. Hierdoor kun je allerlei opdrachten en vragen ontdekken tijdens een wandeling. Het is een leuke manier om tijd door te brengen met kinderen en te leren over de natuur.
In Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum is het mogelijk om wandelingen te maken met kinderen. De kinderen krijgen per leeftijdscategorie een rugzak met een thema mee. Er is ook een kaboutertocht en een fotowandeltocht. Deze activiteiten maken de wandeling een succes.
Als je een langere verblijf in de natuur wilt maken, zijn er verschillende opties beschikbaar. In het Nationaal Park Nieuw Land is het mogelijk om over te nachten aan de rand van het park bij Landal de Hellendoornse berg. Deze locatie biedt een rustige sfeer en is een uitstekende basis voor ontdekkingsreizen in de natuur.
Landal Miggelenberg is een ander mogelijkheid voor overnachting in de natuur. Hier kun je genieten van de rust en het landschap, terwijl je gemakkelijk toegang hebt tot verschillende wandelingen en activiteiten.
Nederland telt een rijke en divers gelijk aan natuurgebieden die geschikt zijn voor gezinnen en kinderen. Of je nu wandelt in een bos, speelt in een natuurspeeltuin of een rondvaart maakt in een nationaal park, er is voor iedereen iets te ontdekken. Deze activiteiten zijn niet alleen educatief, maar ook een manier om gezond te leven en te genieten van de natuur. Door gebruik te maken van de diverse tochten, thematische wandelingen en bezoekerscentra, kun je gemakkelijk een leuke en ongecompliceerde activiteit organiseren voor een dagje uit met je kinderen.