Nederland: Grootste Bedrijven en Steden in 2025
juli 16, 2025
De nacht biedt een andere kijk op Nederland – een land dat overdag al zo veel te bieden heeft, maar ’s nachts juist totaal anders kan zijn. Voor wie zich opmaakt om de sterrenhemel vast te leggen of het donker in te trekken met camera, zijn er in Nederland een aantal bijzondere plekken waar de lichtvervuiling minimaal is. Tijdens de Nacht van de Nacht en andere sterrenactiviteiten wordt jaarlijks aandacht besteed aan het belang van nachtelijke stilte en donkerheid, niet alleen voor de natuur, maar ook voor de kunst van het fotograferen in de nacht.
In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden en uitdagingen van nachtfotografie in Nederlandse steden en omgevingen. We zullen ook aandacht besteden aan locaties die specifiek geschikt zijn om in het donker te fotograferen, zoals de Dark Sky Parks in het Waddengebied, en delen praktische tips voor wie wil leren fotograferen in de nacht.
Nederland is een dichtbevolkt land met veel stedelijke gebieden, waardoor lichtvervuiling een serieuze uitdaging is voor wie de sterren wil zien of vastleggen. In het bijzonder de Randstad en grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn bekend voor hun helder nachtelijke lucht, die de zichtbaarheid van het sterrenhemel beperkt. Echter, er zijn ook plekken in het land waar het donker genoeg is om prachtige nachtfoto’s te maken. Zoals in de contextdocumenten is vermeld, zijn de Waddeneilanden, Nationaal Park het Lauwersmeer en de Veluwe bekende plekken voor nachtfotografie. Zelfs in sommige steden, zoals Arnhem in Gelderland, zijn er momenten waarop de sterrenhemel toch goed zichtbaar is.
Een handig hulpmiddel om donkere plekken te vinden is de lichtvervuilingskaart, zoals die op de website lightpollutionmap.info beschikbaar is. Deze kaarten geven een overzicht van de lichtvervuiling in Nederland, met kleuren die aangeven hoe donker of licht een gebied is. Rood en oranje gebieden duiden op veel lichtvervuiling, terwijl groene en blauwe gebieden aangeven dat het er donker genoeg is voor nachtfotografie. In de steden zelf zijn de kleuren vaak rood of wit, wat duidt op extreem veel lichtvervuiling. In tegenstelling tot dat zijn de Waddeneilanden en gebieden in Friesland, Groningen en Drenthe vaak groen of blauw, wat betekent dat het er donker genoeg is voor sterrenfotografie.
Hoewel steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bekend staan om hun lichtvervuiling, is het niet onmogelijk om hier ook nachtfoto’s te maken. In sommige steden zijn er plekken waar het donker genoeg is – zoals in de periferie van steden of in stadsdeel met minder verlichting. Bijvoorbeeld in Arnhem, zoals vermeld in de contextdocumenten, zijn er stukken waar het donker genoeg is om een sterrenhemel te fotograferen.
Toch is het belangrijk om bewust te zijn van de beperkingen. Licht van verkeer, gebouwen en straatlantaarns kan de zichtbaarheid van het sterrenhemel aanzienlijk verminderen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met veiligheid – fotograferen in stedelijke gebieden ’s nachts vereist vaak extra voorzichtigheid.
Voor wie toch stedelijke nachtfotografie wil uitproberen, zijn hier een paar tips:
Voor wie echt wil genieten van de sterrenhemel, zijn er in Nederland een aantal locaties waar het donker genoeg is. Deze locaties worden soms zelfs officieel uitgeroepen tot Dark Sky Parken, wat betekent dat ze gecontroleerd en gemonitord worden om ervoor te zorgen dat de nacht zo donker mogelijk blijft.
Een van de twee Dark Sky Parks in Nederland is Nationaal Park het Lauwersmeer in Friesland. Het park is bekend om zijn bijzondere natuur, maar ook om zijn donkere nachten. Het is hier mogelijk om prachtige sterrenhemelbeelden vast te leggen, en het park is open voor bezoekers ’s nachts. Tijdens de Nacht van de Nacht organiseren fotografen zoals Johan van der Wielen en Marcel van Kammen workshops in dit gebied, waarbij deelnemers leren hoe ze de nacht met hun camera vast kunnen leggen.
De Waddeneilanden zijn bekend om hun bijzondere ecologie, maar ook om hun donkere nachten. Hier zijn er weinig lichtbronnen, waardoor de sterrenhemel vrijwel onbelemmerd zichtbaar is. Texel, Schiermonnikoog en Terschelling zijn bijzondere plekken voor nachtfotografie. De Boschplaat op Terschelling is zelfs ook uitgeroepen tot een Dark Sky Park.
Een ander bekend gebied voor nachtfotografie is de Veluwe in Gelderland. Hoewel het een relatief groter stadsgebied is, zijn er genoeg plekken waar het donker genoeg is. Bijvoorbeeld in het Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn er prachtige plekken om de sterrenhemel vast te leggen. De eenzame bomen en open landschappen maken de Veluwe tot een bijzondere locatie voor nachtfotografie.
Westerbork in Drenthe is niet alleen bekend om zijn sterrenhemel, maar ook om zijn historische waarde. Het gebied was ooit een doorgangskamp voor Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en is nu een herinneringscentrum. In de nacht zijn er prachtige foto’s mogelijk van de sterrenhemel, en het is een bijzondere plek voor nachtfotografen.
Hoewel Arnhem de enige stad is die expliciet genoemd wordt in de contextdocumenten als geschikt voor nachtfotografie, zijn er ook andere steden in de Randstad waar het soms mogelijk is. Bijvoorbeeld in de periferie van steden zijn er momenten waarop het donker genoeg is om prachtige sterrenbeelden vast te leggen. Echter, dit vereist vaak extra voorbereiding en het zoeken naar de juiste plekken.
De Nacht van de Nacht is een jaarlijkse activiteit waarbij aandacht wordt besteed aan lichtvervuiling en het belang van nachtelijke stilte. Tijdens deze avond organiseren fotografen workshops waarbij deelnemers leren hoe ze de nacht vast kunnen leggen. Deze activiteit is een manier om mensen bewust te maken van de impact van lichtvervuiling, maar ook om hun passie voor nachtfotografie te delen.
Voor wie wil beginnen met nachtfotografie, is het belangrijk om te weten hoe je je voorbereidt. Hier zijn een paar tips:
Nachtfotografie in Nederland is een uitdaging, maar zeker mogelijk. Hoewel lichtvervuiling een groot probleem is, zijn er nog steeds genoeg plekken waar het donker genoeg is om prachtige sterrenbeelden vast te leggen. Van stedelijke periferie tot de Waddeneilanden en Nationaal Park het Lauwersmeer, Nederland biedt tal van mogelijkheden voor wie wil leren fotograferen in de nacht. Met de juiste voorbereiding, uitrusting en kennis van de juiste locaties is het mogelijk om prachtige nachtfoto’s te maken, zelfs in een land met veel lichtvervuiling.
De Nacht van de Nacht en andere sterrenactiviteiten zijn een manier om aandacht te besteden aan het belang van nachtelijke stilte en bewustwording van lichtvervuiling. Tijdens deze avonden kunnen zowel ervaren fotografen als beginners leren hoe ze de nacht vast kunnen leggen, en hoe ze hun passie voor fotografie kunnen delen met anderen.