De mooiste natuurgebieden van Nederland: een gids voor een vakantie in de natuur
juli 15, 2025
Het Nederlandse kerkinterieur is een rijke en divers uitgelezen combinatie van religieuze, artistieke en architectonische waarde. Het boek Kerkinterieurs in Nederland biedt een unieke schat aan informatie over de 100 meest opmerkelijke kerkinterieurs in het land. Deze interieurs zijn verspreid over alle gezindten en regio’s en dateren uit verschillende historische perioden. Het boek is samengesteld door Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en het doel is om aandacht te geven aan dit culturele erfgoed. In het volgende artikel wordt een overzicht gegeven van de inhoud, betekenis en context van het boek, met aandacht voor de rol van de Remonstrantse kerk, het belang van het behoud van kerkinterieurs en het initiatief achter het project.
Kerken zijn niet alleen centraal in de religieuze levenswandel van Nederlanders, maar ook als belangrijke culturele en historische monumenten. Veel van deze kerken zijn opgenomen in het boek Kerkinterieurs in Nederland, dat in het voorjaar van 2023 officieel werd aangeboden aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit project is bedoeld om het belang van kerkinterieurs te benadrukken en aandacht te vragen voor hun behoud. Het boek is ontworpen als een standaardwerk over het Nederlandse kerkinterieur en biedt een visuele en historische inzicht in de rijkdom van dit culturele erfgoed.
Het boek Kerkinterieurs in Nederland bevat 100 kerkinterieurs die zijn uitgekozen op basis van hun historische, artistieke en esthetische waarde. Deze interieurs worden beschreven door meer dan vijftig specialisten, waaronder historici, interieurarchitecten en theologiekundigen. De interieurs zijn gefotografeerd door Arjan Bronkhorst, die met zijn werk een subliem beeld heeft gegeven van het interieur van de kerken. Het boek is niet alleen een visuele schat, maar ook een waardevolle bron voor wetenschappelijk en cultureel onderzoek.
De Remonstrantse kerken van Alkmaar en Rotterdam zijn twee van de genoemde kerkinterieurs in het boek. Remonstrants predikant en hoogleraar Peter Nissen was verantwoordelijk voor de beschrijving van deze kerken. Namens de Remonstranten nam Nissen een eerste exemplaar van het boek in ontvangst tijdens de presentatie, samen met andere vertegenwoordigers van kerken in Nederland. De opname van deze kerken in het boek benadrukt de diversiteit van de Nederlandse kerkinterieurs en het belang van het behoud van het kerkelijke erfgoed.
Het idee voor het boek ontstond bij Museum Catharijneconvent, dat het initiatief nam om aandacht te geven aan het Nederlandse kerkinterieur. Het doel van het project is om het draagvlak voor gebedshuizen in Nederland te vergroten. Dit kan leiden tot meer financiële steun, die gebruikt kan worden voor restauratie en onderhoud van de kerken. De organisatie wil dat mensen niet alleen de kerken in het boek bekijken, maar ook werkelijk bezoeken.
Het boek Kerkinterieurs in Nederland is een monumentaal werk dat de rijkdom van het Nederlandse kerkinterieur op een visuele en wetenschappelijke manier belicht. De inhoud is onder meer samengesteld door Marc de Beyer en Pia Verhoeven van Museum Catharijneconvent. De interviews met kerkgebruikers zijn geschreven door Koos de Wilt. Deze interviews geven een persoonlijk inzicht in het gebruik en de betekenis van de kerken voor de gemeenschap.
De presentatie van het boek vond plaats in de Thomaskerk in Amsterdam, en het eerste exemplaar werd overhandigd aan minister Jet Bussemaker. Het boek is een schitterend en belangrijk werk dat aandacht vraagt voor het behoud van het kerkelijke erfgoed in Nederland.
Kerkinterieurs zijn niet alleen belangrijk vanwege hun esthetische waarde, maar ook vanwege hun historische en culturele betekenis. Ze tonen de rijkdom van Nederlandse kunst, architectuur en religieuze traditie. De kerken zijn, zoals het boek benadrukt, de musea van vroeger. De beste kunstenaars en architecten werden ingeschakeld om deze ruimtes te verfraaien. Het boek laat zien dat de Nederlandse kerkinterieurs minstens zo indrukwekkend en divers zijn als die in het buitenland.
In het boek worden verschillende kerkinterieurs besproken, waaronder middeleeuwse kerken, protestantse dorpskerkjes, barokke schuilkerken, negentiende-eeuwse katholieke kerken en naoorlogse kerkinterieurs. Deze interieurs vertegenwoordigen alle perioden van de Nederlandse geschiedenis en tonen de diversiteit van de kerkelijke traditie. De kerken zijn verspreid over het land en dateren uit verschillende gezindten. De honderd geselecteerde interieurs zijn een representatieve selectie van het rijke erfgoed van Nederland.
Het behoud van kerkinterieurs is van groot belang voor het bewaren van het culturele erfgoed. Veel kerken zijn leeg staan en de vraag rijst: herbestemming of sloop? Het boek Kerkinterieurs in Nederland is een pleidooi om zuinig te zijn op dit culturele erfgoed. Het benadrukt de waarde van kerkinterieurs en roept op tot verantwoord en duurzam gebruik van deze monumenten.
Het initiatief achter het boek hoopt dat het draagvlak voor gebedshuizen in Nederland groter wordt. Dat kan leiden tot meer financiële steun, die gebruikt kan worden voor restauratie en onderhoud van de kerken. Het boek is een visuele en wetenschappelijke schat, maar ook een oproep tot bewustwording en actie. Het benadrukt de betekenis van kerkinterieurs voor de gemeenschap en het behoud van het kerkelijke erfgoed.
Het boek Kerkinterieurs in Nederland is een belangrijk en waardevol werk dat aandacht vraagt voor het behoud van het kerkelijke erfgoed in Nederland. Het benadrukt de diversiteit en rijkdom van het Nederlandse kerkinterieur en roept op tot verantwoord en duurzaam gebruik van deze monumenten. De honderd geselecteerde interieurs zijn een representatieve selectie van het rijke erfgoed van Nederland. Het boek is een visuele en wetenschappelijke schat die aandacht vraagt voor het behoud van het kerkelijke erfgoed in Nederland.