Het dorp Turkeye: een unieke cultuurereactie tussen Nederland en Turkije

Het kleine dorp Turkeye, gelegen in het zuidwesten van Nederland, is een bijzonder en historisch belangrijk plekje dat een unieke band met Turkije en het Ottomaanse Rijk heeft opgebouwd. Dit dorp, gevestigd in de gemeente Sluis in de provincie Zeeland, heeft een rijke geschiedenis van meer dan 400 jaar en wordt vaak aangeduid als "Turkije in Nederland". De naam van het dorp en de diepgewortelde banden met Turkije hebben het tot een culturele curiositeit gemaakt, wat het tot een fascinerend onderwerp maakt voor zowel historici als reizigers.

De oorsprong van de naam

De oorsprong van de naam "Turkeye" blijft onderwerp van discussie, maar er zijn verschillende theorieën over hoe het dorp aan zijn naam is gekomen. Volgens een document van 23 juni 1982 in het archief van de gemeente Sluis is het onbekend waar de naam vandaan komt. Eén van de meest gangbare theorieën is dat de naam is gegeven uit dankbaarheid voor de steun van de Ottomanen tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje. Tijdens die oorlog speelde het gebied een strategische rol, en de steun van Ottomaanse troepen hielp de Nederlanders om de Spaanse indringers af te weren. Een andere theorie suggereert dat de naam werd gegeven vanwege de geografische gelijkenissen met Turkije.

Een andere verklaring komt van het spreekwoord "Liever Turks dan Paaps", dat in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog werd gebruikt. Dit spreekwoord duidt op de houding van de Nederlandse tegenstanders van de katholieke Spanjaarden. De Watergeuzen droegen zilveren sieraden op hun kleding in de vorm van een halve maan waarop de tekst "Liever Turks dan Paaps" was aangebracht. Dit suggereert dat men de islamitische Turken als minder bedreigend beschouwde dan de Paapsen, wat de naam van het dorp mogelijk heeft beïnvloed.

Een historisch en cultureel verbond

De band tussen Nederland en Turkije gaat terug tot het jaar 1612, waarin een officiële relatie werd gevestigd met het machtige Ottomaanse rijk. In de jaren twintig van de vorige eeuw werden de betrekkingen voortgezet met het huidige Turkije. De viering van vierhonderd jaar relaties tussen Nederland en Turkije is aanleiding voor verschillende evenementen. Een daarvan is een tentoonstelling in de Verdieping van Nederland, georganiseerd door het Nationaal Archief.

Een van de belangrijkste figuren die de band tussen Nederland en Turkije heeft versterkt, is Monique Sturm, een inwoner van het dorp. Ze is een soort onofficiële ambassadeur van Turkije geworden. Haar huis, versierd met Turkse kunstvoorwerpen en een bord met de tekst "Turkse Ambassade No: 16", getuigt van de blijvende band van het dorp met Turkije. Sturm sprak haar liefde uit voor Turkse lampen en tapijten: "Ik hou van de lampen en tapijten uit Turkije."

De toekomst van Turkeye

Het dorp Turkeye bestaat uit 22 huizen, en de bevolking is de afgelopen jaren toegenomen. Iske Geertman, een andere inwoner, zei dat het dorp meer permanente bewoners heeft gekregen, met meer gezinnen die ervoor kiezen om er het hele jaar door te wonen. Geertman voegde toe dat de naam van het dorp vaak nieuwsgierigheid opweekt bij bezoekers, die soms gekscherend zeggen: "We zijn nu in Turkije. We zijn op vakantie."

De unieke naam en rijke geschiedenis van het dorp maken het tot een fascinerende bestemming voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de culturele banden tussen de twee naties. Het dorp is versierd met verwijzingen naar Turkije, waaronder een weg genaamd Turkeijeweg (Turkijeweg) en een bushalte met het bord Turkije. Bij de ingang van het dorp verwelkomt een bord met de Nederlandse en Turkse vlag de bezoekers.

Cultuur en bezoeken

Er is een band gegroeid tussen de buurtschap Turkeye en de Turkse gemeenschap in Nederland en Turkije. Hierbij betrokken zijn enkele inwoners van de buurtschap, en ook de Stichting Vriendschapsband Nederland-Turkije. Regelmatig zijn er bezoeken door Turkse delegaties en hoogwaardigheidsbekleders, zoals diplomaten. Er zijn ook plaatsnaambordjes Turkeye, gem. Sluis geplaatst in de Turkse steden Dalaman en Trabzon, waar veel Nederlandse toeristen komen.

In 2012 werd gevierd dat er 400 jaar diplomatieke betrekkingen bestaan tussen Turkije en Nederland: In 1612 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden erkend door het Ottomaanse Rijk. Dit is een belangrijk symbool van de blijvende vriendschap tussen Nederland en Turkije.

Bronnen

  1. Het kleine dorp Turkeye, gelegen in het zuidwesten van Nederland, viert nog steeds zijn eeuwenoude band met Turkije
  2. Waar je in Amsterdam je fiets niet onbewaakt achter moet laten, is dit in Holland Village het tegenovergestelde
  3. Ambassade van de Republiek
  4. Mike Tyson's boxing record
  5. De gehuchten van Waterlandkerkje: Turkeye
  6. Mike Tyson
  7. Tamarind
  8. Hoe komt Turkeye aan zijn naam?
  9. Ga deze zomer eens naar Turkeye, dat kan echt

Related Posts