Bikepackingroutes in Nederland: een unieke combinatie van natuur, landschap en avontuur

Bikepacking is sinds kort een populaire vorm van reizen geworden, waarbij fietsers op lange afstand over onverharde wegen en paden reizen. In Nederland zijn er verschillende routes ontwikkeld die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren fietsers. Deze routes combineren het landschap, natuur en culturele elementen van het land in een unieke manier. In dit artikel worden de belangrijkste bikepackingroutes in Nederland besproken, inclusief tips voor het reizen, aandachtspunten en het gebruik van materialen en uitrusting.

Belangrijke Bikepacking Routes in Nederland

Er zijn meerdere bekende bikepackingroutes in Nederland die geschikt zijn voor een avontuurlijke reis. De meest populaire routes zijn de Dutch Divide, Green Divide, en de Limburg Divide. Deze routes zijn ontworpen om fietsers te laten genieten van de schoonheid van het landschap en de verschillende natuurtypen die het land te bieden heeft.

Dutch Divide

De Dutch Divide is een off-road bikepacking route van 1000 km dwars door Nederland. De route begint in Nieuwe Statenzijl bij de meest noordelijke grenspaal met Duitsland en eindigt nabij Retranchement bij de meest westelijke grenspaal met België. De route gaat afwisselend over gravelwegen, singletracks, double tracks, verharde wegen en fietspaden en doorkruist acht provincies. In de Dutch Divide zijn ook delen van meer dan 40 mountainbikeroutes opgenomen. Van relatief eenvoudige routes in Zeeland tot echt uitdagend trails op de Sallandse Heuvelrug. De totale route telt 3000 hoogtemeters en rijdt 60% van de tijd onverhard, waarbij 20% over singletracks. De Dutch Divide is dusdanig uitgezet dat je hem als bikepackingroute in 1 à 2 weken kunt voltooien. En aan voorzieningen zoals winkels, cafe’s, restaurants en campings is aan deze route geen gebrek: het is tenslotte Nederland.

Green Divide

De Green Divide is een 300 kilometer lange route die is uitgestippeld door gravelaar Erwin Sikkens in samenwerking met Komoot. Deze route verbindt de Utrechtse Heuvelrug met de volledige lengte van de Veluwe. Wanneer je deze route helemaal rijdt, in twee of drie dagen, heb je een minivakantie achter de rug. De route is zeer divers en praktisch. De natuur die je tegenkomt onderweg is schitterend en tijdens de schemering of in de vroege ochtend zie je vaak wild. Wilde zwijnen, (roof)vogels, reeën en allerlei kleine dieren: je komt van alles tegen. Het bijzondere van deze route is dat je je soms helemaal alleen voelt in het drukke Nederland. Voor een lange fietstocht moet best wat bagage mee, zeker als je onderweg ook overnacht. De meeste bikepackers gebruiken een stuurtas, een frametas en een zadeltas. De Trail-tassen van VAUDE zijn lichtgewicht, waterdichte, robuuste tassen met een perfect formaat – ideaal voor bikepacking dus.

Limburg Divide

De Limburg Divide is een avontuurlijke gravelroute van ruim tweehonderd kilometer die je door de mooiste natuurgebieden tussen Nijmegen en Maastricht voert. De route is geschikt voor zowel beginnende gravelrijders als gevorderden. Met 200 kilometer is het weliswaar een lange route, maar het is geen technische route. De route is samengesteld om fietsers kennis te laten maken met de diversiteit en schoonheid van Limburgs gravel en de natuur in deze provincie. Je kunt ervoor kiezen om de route in een dag te rijden, maar het is ook mogelijk om de route in meerdere etappes op te delen. Er liggen verschillende campings en B&B’s langs de route waar je kunt overnachten.

Tips voor het Reizen

Bij het plannen van een bikepackingtocht zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. De keuze van de juiste uitrusting is van belang. De meeste bikepackers gebruiken een stuurtas, een frametas en een zadeltas. De Trail-tassen van VAUDE zijn ideaal voor bikepacking. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het weer en de wind. De route loopt zeer onlogisch van noord-oost naar zuid-west. In Groningen en Zeeland kan het flink waaien, maar de wind komt soms ook uit het noord-oosten.

Aanbevolen Uitrusting

Bij het reizen met een bikepackingroute is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. De meeste bikepackers gebruiken een stuurtas, een frametas en een zadeltas. De Trail-tassen van VAUDE zijn ideaal voor bikepacking. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het weer en de wind. De route loopt zeer onlogisch van noord-oost naar zuid-west. In Groningen en Zeeland kan het flink waaien, maar de wind komt soms ook uit het noord-oosten.

Belangrijke Tips en Aandachtspunten

Bij het reizen met een bikepackingroute is het belangrijk om rekening te houden met het weer en de wind. De route loopt zeer onlogisch van noord-oost naar zuid-west. In Groningen en Zeeland kan het flink waaien, maar de wind komt soms ook uit het noord-oosten. Ook is het belangrijk om te weten dat er soms wegen en paden zijn afgesloten voor fietsers. Neem in dat geval een alternatief en respecteer de regels. Het is ook belangrijk om te weten dat er op de route bepaalde vignetten nodig zijn, zoals het MTB Utrechtse Heuvelrug vignet.

Conclusie

Bikepacking in Nederland biedt een unieke combinatie van natuur, landschap en avontuur. De meest populaire routes zijn de Dutch Divide, Green Divide, en de Limburg Divide. Deze routes zijn ontworpen om fietsers te laten genieten van de schoonheid van het landschap en de verschillende natuurtypen die het land te bieden heeft. Bij het plannen van een bikepackingtocht zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden, waaronder de keuze van de juiste uitrusting, het weer en de wind, en het respecteren van de regels op de route.

Bronnen

  1. Bever.nl
  2. Velozine.nl
  3. Asadventure.nl
  4. Bicycling.nl
  5. Bikepackingholland.nl
  6. Bikepacking4u.nl
  7. Cobblescycling.com
  8. Bikepackingholland.nl

Related Posts