Mooiste steden in Nederland voor een stedentrip
juli 14, 2025
De bevolkingsgroei in Nederland is de laatste jaren sterk toegenomen, met name in de grote steden en hun omgevingen. Deze groei wordt voornamelijk aangedreven door immigratie en het aantrekken van jongeren die in de steden werken of studeren. In dit artikel wordt ingegaan op de steden die de meeste inwoners kregen in de afgelopen jaren, de oorzaken van deze groei en de verwachte ontwikkelingen in de komende jaren.
Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn de vier steden die de sterkste bevolkingsgroei hebben meegemaakt in de afgelopen jaren. Deze groei is vooral het gevolg van immigratie en de aantrekkingskracht van deze steden op jonge mensen die hier werken of studeren. In de periode van 2016 tot 2024 groeide de bevolking in deze steden aanzienlijk. Amsterdam was met de grootste toename in absolute aantallen het duidelijk sterkste groeipunt, gevolgd door Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Deze steden groeiden vooral door toestroom uit het buitenland, terwijl kleinere gemeenten rondom de grote steden hun bevolking vooral dankzij binnenlandse verhuizingen en natuurlijke groei vermeerderden.
De gemeente Utrecht kreeg in de periode van 2016 tot 2024 35.200 inwoners bij, waardoor het in absolute aantallen na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de snelst groeiende stad van Nederland is. Procentueel gezien groeit Utrecht zelfs sneller dan deze drie steden. In acht jaar tijd groeide de bevolking van Utrecht met 10,4 procent. De gemeente verwacht dat deze groei doorzet en dat in 2029 de 400.000ste inwoner welkom kan worden genoemd. In 2024 woonden er al 374.238 mensen in Utrecht, terwijl Den Haag, de derde stad van Nederland, 566.221 inwoners telde.
Utrecht scoort hoog op het gebied van bevolkingsdichtheid. In de stad wonen 3991 mensen per vierkante kilometer, terwijl het landelijke gemiddelde 553 mensen per vierkante kilometer is. Den Haag is met 6868 inwoners per vierkante kilometer de dichtstbevolkte gemeente in Nederland. De tien gemeenten met de hoogste bevolkingsdichtheid liggen allemaal in de randstad. Deze hoge bevolkingsdichtheid maakt Utrecht een interessant bestemming voor toeristen en bedrijven die de drukke stadsleven en de rijke historie willen ontdekken.
Volgens de bevolkingsprognose van de gemeente Utrecht blijft de stad de komende jaren groeien. De verwachting is gebaseerd op bouwplannen voor nieuwe woningen en cijfers over verwachte geboortes, sterfgevallen en nieuwkomers. Utrecht is daarom een stad met veel potentie voor toerisme, woningbouw en economische groei.
De bevolkingsgroei in Nederland is sterk gericht op de Randstad en de steden daarbuiten. Naast de vier grote steden groeien ook steden zoals Groningen, Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Amersfoort, Haarlem en Eindhoven sterk. Deze groei wordt voornamelijk aangedreven door migratie en verhuizing. In Flevoland nam het aantal inwoners ook sterk toe, met name in gemeenten met VINEX-locaties in de buurt van de grote steden zoals de Haarlemmermeer, Barendrecht, Houten, IJsselstein en Pijnacker-Nootdorp.
Hoewel de meeste steden groeien, zijn er ook regio’s in Nederland die te maken hebben met bevolkingskrimp. Vooral in Zuid-Limburg, in delen van de noordelijke provincies en Zeeland is er sprake van een afname van het aantal inwoners. Deze krimp komt grotendeels door de wegtrekkende jongeren en een hogere sterfte dan het aantal geboortes. In de laatste jaren is de bevolkingskrimp echter afgenomen, vooral door de sterk toegenomen immigratie. Ook verhuizen er weer wat meer mensen vanuit de Randstad naar regio’s daarbuiten.
Naast Utrecht groeien ook Almere en Eindhoven sterk. Almere had in de afgelopen jaren de hoogste groei, met 21 per duizend inwoners. Amsterdam volgde met 20 per duizend, terwijl Eindhoven ook een significante toename kende. Almere groeit vooral door binnenlandse verhuizingen en geboortes, terwijl Amsterdam vooral profiteert van buitenlandse migratie. In Amsterdam is het effect van buitenlandse migratie aanzienlijk; meer dan dertig per duizend inwoners. Aan de andere kant verlaten ook relatief veel mensen de stad om zich elders in Nederland te vestigen.
Immigratie speelt een belangrijke rol in de bevolkingsgroei van de meeste steden in Nederland. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht is de bevolkingsgroei vooral het gevolg van toestroom uit het buitenland. In de kleinere steden en omliggende gemeenten is de groei voornamelijk het resultaat van binnenlandse verhuizingen en natuurlijke groei. De toename van immigratie, met name van Oekraïners in recente jaren, heeft geleid tot een afname van het aantal gemeenten met bevolkingskrimp. Zonder deze migratie zouden aanzienlijk meer gemeenten te maken hebben met bevolkingskrimp, aangezien in 62 procent van de gemeenten meer mensen overlijden dan er baby’s worden geboren.
Volgens de bevolkingsprognose van Arbeidsmarkt Inzicht zal Nederland in 2035 ongeveer 18,9 miljoen inwoners tellen, wat een toename van 1,3 miljoen is ten opzichte van begin 2022. Voor Utrecht wordt de grootste relatieve groei verwacht, met ruim 26 procent tot 2035. Amsterdam volgt met 20 procent, Den Haag met 18 procent en Rotterdam met 12 procent. Deze steden hebben relatief jonge inwoners en groeien omdat er meer kinderen geboren worden dan dat er mensen overlijden. Bovendien trekken deze steden veel immigranten, expats en internationale studenten aan.
Hoewel de bevolkingsgroei in de steden sterk is, zal de vergrijzing in het hele land verder toenemen. In 2035 zal ruim 24 procent van de bevolking 65 jaar of ouder zijn, terwijl dit percentage in 2022 nog 20 procent was. De vier grote steden zullen ook verder vergrijzen, maar minder snel dan andere delen van Nederland. De bevolkingsprognose van PBL/CBS voor de periode 2022-2050 beoogt de meest waarschijnlijke ontwikkeling te beschrijven, rekening houdend met nieuwe inzichten en recente ontwikkelingen op nationaal en regionaal niveau. Toch zijn de cijfers altijd met onzekerheden omgeven.
Flevoland is een regio die al jaren sterk groeit. In de jaren ervoor groeide Flevoland nog sterker dan nu, maar de groei houdt wel aan. De bevolkingsgroei in deze regio wordt voornamelijk aangedreven door nieuwe woningen en verhuizingen. De gemeenten in Flevoland zijn goed toegankelijk en bieden veel ruimte voor woningbouw en economische groei.
De bevolkingsgroei in Nederland is sterk gericht op de grote steden en hun omgevingen. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Almere en Eindhoven zijn de steden die de meeste inwoners kregen in de afgelopen jaren. Deze groei wordt voornamelijk aangedreven door immigratie en verhuizing. De toekomstvisie voor deze steden is positief, met voorspellingen van verder groei in de komende jaren. Tegelijkertijd is er ook sprake van bevolkingskrimp in bepaalde regio’s, met name in de randen van Nederland. De vergrijzing van de bevolking is een landelijke trend die ook in de steden doorgaat, maar de jonge bevolking in deze steden helpt om deze vergrijzing te compenseren.