LF4a Midden-Nederlandroute: Fietsreis door het hart van Nederland

De LF4a Midden-Nederlandroute is een van de meest populaire en spectaculaire fietsroutes in Nederland. Deze route verbindt Den Haag met Enschede, een afstand van ongeveer 300 kilometer. Ze is onderdeel van het EuroVelo-netwerk en biedt fietsers een unieke kans om het landschap van Nederland te ontdekken, van de bossen en landgoederen in de Achterhoek tot de uitgestrekte heide- en bossen in de Veluwe. De route is goed bewegwijzerd en sluit aan op meerdere andere fietsroutes, waaronder de LF Kustroute, LF9 NAP-route, en LF Waterlinieroute.

De Midden-Nederlandroute is een langafstandsfietsroute die in het midden van Nederland ligt. Ze loopt door de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Deze route is bekend om haar variatie in landschappen, van het oer-Hollandse veenweidegebied tot het ingetogen coulisselandschap van de Achterhoek en Twente. Fietsers passeren steden zoals Den Haag, Utrecht, Arnhem en Enschede, en ontmoeten onderweg talloze landgoederen en kastelen die belangrijk zijn voor de geschiedenis en cultuur van Nederland.

Aansluiting op andere fietsroutes

De LF4a Midden-Nederlandroute is onderdeel van het EuroVelo-netwerk en sluit aan op meerdere andere fietsroutes in Nederland. In Den Haag kan worden aangesloten op de EuroVelo EV12 Noordzeeroute. De route is ook onderdeel van de Euroroute R1, bij de grens met Duitsland sluit ze aan op de D3 - Europafietsroute R1. Buiten het EuroVelo-netwerk is de route ook goed aangesloten op andere LF-routes, zoals de LF Kustroute, LF9 NAP-route en LF Waterlinieroute. Deze aansluitingen maken de Midden-Nederlandroute ideaal voor fietsers die willen deel nemen aan de Ronde van Nederland, een klassieke fietsroute die langs de buitengrenzen van het land loopt.

Aanvang in Den Haag

De Midden-Nederlandroute begint in Den Haag, een stad die bekend staat om haar historische gebouwen, culturele attracties en de prachtige stranden. Vanaf Den Haag gaat de route door de Duivenvoordse Polder en de Veenzijdse Polder. Deze gebieden zijn bekend om hun rustige sfeer en prachtige natuur. De route loopt verder door de landgoederen en parken van Nederland, waaronder Kasteel De Haar, dat zich bevindt in de regio Utrecht. Dit kasteel is een van de oudste en mooiste kastelen in Nederland en is een belangrijk historisch en cultureel landmerk.

De route verlaat Den Haag en gaat in noordelijke richting naar Wassenaar, maar bereikt dit dorp niet. Je kruist de N44 door natuurgebieden en de vogelplas Starreveld, over de A4 naar Stompwijk. Je gaat bovenlangs Zoetermeer en rijdt langs het daar gelegen recreatiegebied Zoetermeerseplas het Groene Hart van Holland in. Bij Hazerswoude-Dorp kruist de route de west variant van de LF2 Stedenroute. Via Boskoop kom je in Bodegraven. Net voor Woerden rijden we de provincie Utrecht in. In Haarzuilens kom je langs het prachtige kasteel De Haar. Via Vleuten en De Meern weet je weer dat je nog steeds in de Randstand bent. Je komt nu, na het Amsterdam-Rijnkanaal in centrum Utrecht. De LF4 verlaat de stad richting Bunnik en volgt de bochtige Kromme Rijn.

Utrechtse Heuvelrug en Rijndal

Bij Hazerswoude-Dorp kruist de route de west variant van de LF2 Stedenroute. Via Boskoop kom je in Bodegraven. Net voor Woerden rijden we de provincie Utrecht in. In Haarzuilens kom je langs het prachtige kasteel De Haar. Via Vleuten en De Meern weet je weer dat je nog steeds in de Randstand bent. Je komt nu, na het Amsterdam-Rijnkanaal in centrum Utrecht. De LF4 verlaat de stad richting Bunnik en volgt de bochtige Kromme Rijn. Onder Zeist bereik je de zuidkant van het nationale park de Utrechtse Heuvelrug. Je blijft aan de onderkant, de Langbroeker Wetering met zijn vele kastelen. Na Amerongen, kom je in het Rijndal en het fietspad volgt de Nederrijn.

Het Amerongsche Bosch is hier geweldig en laat zien hoe afwisselend en totaal anders Nederland is. Je klimt en daalt geregeld langs Rhenen, Wageningen, Renkum, Doorwerth en Oosterbeek. Het zuidelijke gedeelte van de Veluwe is spectaculair. Uitgestrekte bos- en heidegebieden, zoals bij de Posbank, wat eigenlijk Herikhuizerveld heet. Hoe het ook zij, je bereikt Arnhem, waarna je in noordoostelijke richting de Veluwe verder verkent. Je fietst parallel aan de IJssel. Je ziet de rivier pas bij Brummen.

Achterhoek en Twente

De route verlaat de Veluwe en komt in de Achterhoek, een gebied dat bekend staat om zijn mengeling van bossen, cultuurlanden en kastelen. In de Achterhoek is ook het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst, gelegen. Dit stadje is volledig ingevat in monumenten en heeft een unieke sfeer. De route passeert ook het dorp Wichmond, dat bekend staat om zijn prachtige landgoederen en de St. Willibrorduskerk.

Naast de natuur en cultuur, biedt de Achterhoek ook een prachtige combinatie van rustige dorpen en historische gebouwen. Deze gedeelte van de route is ideaal voor fietsers die genieten van rustige landschappen en historische locaties. De route passeert talloze landgoederen en kastelen, waaronder het Kasteel De Haar, dat zich in de regio Utrecht bevindt.

De route gaat verder naar Twente, waar je door het IJsseldal fiets. Het IJsseldal is een prachtig gebied met uitgestrekte bossen, heidevelden en kastelen. De route is in het IJsseldal goed bewegwijzerd en biedt fietsers een unieke kans om dit gebied te verkennen. De route eindigt in Enschede, waar je kunt aansluiten op de LF14 Saksenroute.

Praktische informatie voor fietsers

De LF4a Midden-Nederlandroute is een langafstandsfietsroute die goed bewegwijzerd is. Fietsers kunnen gebruik maken van het fietsroutenetwerk ter plaatse. Op elk willekeurig punt kan gebruik worden gemaakt van het fietsroutenetwerk ter plaatse. Door bij Borculo naar Groenlo te fietsen kan worden aangesloten op de Arfgoodroute en de Fietsroute 80-jarige oorlog.

De route is in het algemeen licht tot matig moeilijk, met een gemiddeld hoogteverschil van ongeveer 828 meter over de hele route. De gemiddelde snelheid van fietsers op deze route is ongeveer 17,3 km per uur. Fietsers kunnen de route in 3 trajecten afleggen: van Den Haag tot Doorn (~110 km), van Utrecht naar Wichmond (~116 km) en naar Enschede (~102 km). Een relaxter tempo met 4 of 5 dagen is ook passend.

Overnachtingen en accommodatie

Langs de LF4a Midden-Nederlandroute zijn voldoende overnachtingsopties beschikbaar. Fietsers kunnen kiezen uit campings, natuurkampeerterreinen, trekkershuts en verblijven bij vrienden of familie. In deel 1 van een rondje Nederland op de fiets hebben fietsers na twee weken de tent, wegens een zomerstorm, een paar nachtjes ingeruild tegen een bed bij vrienden op de fiets. In deel 2 van het rondje Nederland op de fiets hebben fietsers van de tien dagen acht dagen gekampeerd, één nacht in een trekkershut geslapen en één nacht bij vrienden op de fiets omdat dat beter uitkwam.

Nederland Fietsland biedt ook een oorkonde voor fietsers die de Ronde van Nederland hebben afgelegd. Fietsers moeten op zes verschillende plekken door het land op de foto, het liefst met z’n allen, maar als je alleen fietst, is je fiets ook voldoende. Deze mail je naar [email protected] (max 1 mb per foto). Daarnaast kom je in de Eregalerij ‘Wij fietsten de Ronde van Nederland’. Daar moet je natuurlijk gewoon even aan meedoen.

Fietsen met de trein

De LF4a Midden-Nederlandroute eindigt dus op een totaal andere plaats dan het beginpunt, maar de fiets kan mee in de trein. Je moet wel een fietskaartje kopen. Dit kan via de automaten op de stations. Je kunt het fietskaartje ook opladen op je OV-chipkaart. Een fietskaartje kost € 6 en is de gehele dag geldig in heel Nederland.

In juli en augustus mag de fiets ook op werkdagen in de ochtendspits, maar in de overige maanden van het jaar hanteert NS een spitsverbod voor fietsen op werkdagen. Dit verbod geldt van 6:30 – 9:00 uur en van 16:00 – 18:30 uur. Je dient je fiets te plaatsen op de speciale fietsplekken herkenbaar op de fietspictogrammen op de deuren van de trein. Staan de fietsplekken al geheel gevuld met fietsen, dan moet je wachten op de volgende trein.

Conclusie

De LF4a Midden-Nederlandroute is een unieke fietsreis door het hart van Nederland. Ze biedt fietsers een prachtige combinatie van natuur, historie en landschap. De route is goed bewegwijzerd en sluit aan op meerdere andere fietsroutes, waaronder de LF Kustroute, LF9 NAP-route, en LF Waterlinieroute. Fietsers passeren steden zoals Den Haag, Utrecht, Arnhem en Enschede, en ontmoeten onderweg talloze landgoederen en kastelen die belangrijk zijn voor de geschiedenis en cultuur van Nederland.

De route is in het algemeen licht tot matig moeilijk en biedt fietsers een unieke kans om het landschap van Nederland te ontdekken. De route is ideaal voor fietsers die genieten van rustige landschappen en historische locaties. De route is goed bewegwijzerd en sluit aan op meerdere andere fietsroutes, waaronder de LF Kustroute, LF9 NAP-route, en LF Waterlinieroute.

Bronnen

  1. Landelijke fietsroute 4
  2. Fietsrondje van de maand
  3. Fietsknooppunt LF Midden-Nederlandroute
  4. Wanderworld - Rondje Nederland op de fiets
  5. Outdooractive - LF4 Midden-Nederlandroute
  6. In de Heilige Stede - Fietsroute Midden-Nederland
  7. Fietskriebels - LF4 Midden-Nederlandroute
  8. In de Heilige Stede - Fietsroute Midden-Nederland
  9. Fietsenovernachten - LF4 Midden-Nederlandroute
  10. Fietsersbond Routeplanner
  11. Achterhoek - Midden-Nederlandroute
  12. Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk - LF4 Midden-Nederlandroute
  13. Nederland Fietsland - LF-routes

Related Posts