De leukste boulderhallen in Nederland: een overzicht van de beste plekken om te boulderen
juli 12, 2025
In het basisonderwijs is het schrijven een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Het leren schrijven helpt leerlingen om hun gedachten te ordenen, hun taalgebruik te verbeteren en creativiteit te ontwikkelen. De bronnen geven een aantal leuke schrijfopdrachten die speciaal bedoeld zijn voor het basisonderwijs. Deze opdrachten zijn gericht op het leren van het schrijven van korte verhalen, fragmenten of personages. De opdrachten zijn bedoeld voor leerlingen vanaf de bovenbouw van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.
Een van de leuke schrijfopdrachten is het schrijven van microstories. Theo-Henk Streng schrijft regelmatig microstories die hij deelt op Instagram en Tiktok. Microstories zijn ultrakorte verhalen. Volgens de regel niet langer dan een woord of vijftig, maar in zijn geval vaak nog korter (het kortste verhaal is inclusief titel 25 woorden). Een microstory is wel een heel verhaal. Het bevat – in slechts een paar regels – een begin, een kern en een eind. En vaak ook nog een plottwist die je niet aan hebt zien komen! Hoe schrijf je nou een microstory? In de eerste schrijfopdracht voor Nederlands leer je het jezelf en je klas. Speciaal bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.
Een sterk verhaal heeft vaak een held. Dat wordt de protagonist genoemd. Dit kan overigens ook een anti-held zijn (denk aan Walter White uit de serie Breaking Bad, wel de hoofdpersoon, maar niet bepaald een held en later zelfs een slechte man). De held van het verhaal wordt geconfronteerd met een groot of klein probleem. Vaak krijgt de held dan te maken met de antagonist. Dit is de tegenspeler, vaak de slechterik. De veroorzaker van het probleem of in ieder geval iemand die in de weg staat bij het oplossen ervan. In deze schrijfopdracht oriënteer je je op superhelden en schurken om tot een eigen superheld en schurk te komen. Wanneer de tijd het toelaat bedenk je ook een probleem waar de superheld tegenaan loopt.
Een andere leuke schrijfopdracht is het schrijven van een cliffhanger. Een cliffhanger is een verhaal dat eindigt met een opbouwende situatie, waardoor de lezer erin blijft zitten. Dit is een veelgebruikte techniek in verhalen, films en series. De opdracht is om een kort verhaal te schrijven dat eindigt met een cliffhanger. Dit stimuleert de creativiteit en helpt de leerlingen om een spannend verhaal te schrijven.
Een ander idee is om een verhaal te schrijven met een twist. Een twist is een onverwacht einde of een onverwacht gevolg. Het verhaal moet dan ook een twist bevatten. Dit is een uitdagende opdracht voor leerlingen, want het vereist dat ze een verhaal schrijven dat een onverwacht einde heeft. Dit helpt de leerlingen om hun creativiteit te ontwikkelen en hun vermogen om verhalen te schrijven te verbeteren.
Een andere leuke opdracht is het schrijven van een persoonlijk verhaal. Dit is een verhaal dat gebaseerd is op het eigen leven van de leerling. Het verhaal moet dan ook een persoonlijke ervaring bevatten. Dit helpt de leerlingen om hun ervaringen te delen en hun vermogen om verhalen te schrijven te verbeteren. De opdracht is ideaal voor leerlingen die graag willen delen over hun eigen ervaringen.
De bronnen geven een aantal leuke schrijfopdrachten die ideaal zijn voor het basisonderwijs. Deze opdrachten helpen leerlingen om hun vermogen om verhalen te schrijven te verbeteren en hun creativiteit te ontwikkelen. De opdrachten zijn bedoeld voor leerlingen vanaf de bovenbouw van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Het is belangrijk om de leerlingen te laten werken aan deze opdrachten, zodat ze hun vermogen om te schrijven kunnen verbeteren.