Bevolkingsaantallen van de grootste steden in Nederland
juli 7, 2025
De geschiedenis van Nederlandse steden is een fascinerend verhaal van groei, verandering en ontwikkeling. Van de vroege middeleeuwen tot de moderne tijd zijn deze steden verantwoordelijk geweest voor de culturele, economische en sociale vooruitgang van het land. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de historische ontwikkeling van Nederlandse steden, de huidige status en de toekomstige verwachtingen besproken. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in de gegeven context worden opgenoemd.
De opkomst van moderne steden in Nederland begon tussen 1100 en 1400. Het beginpunt van de stedelijke geschiedenis wordt vaak aangehouden op het jaar waarin zogenaamde “stadsrechten” werden verleend. In de middeleeuwen gaf het stadsrecht de inwoners van een bepaalde plaats de mogelijkheid om bepaalde privileges uit te oefenen. Dit kon bijvoorbeeld het houden van een markt, het bouwen van een stadsmuur, het heffen van tol of het hebben van een eigen rechtspraak betekenen. In de praktijk betekende de verlening van stadsrechten dat burgers van een plaats de mogelijkheid kregen om zelfbestuur in te stellen.
De locaties van de eerste Nederlandse stadskernen hingen vaak samen met de mogelijkheden die werden geboden door de natuurlijke infrastructuur. Zo ontstonden steden als Utrecht (1122), Deventer (1123), Brugge (1128), Middelburg (1217), Zwolle (1230), Kampen (1236), Haarlem (1245), Gent (1241), en Leiden (1266) allemaal langs de oevers van rivieren. Amsterdam (1306) ontstond als een havenplaats waar de Amstel in het IJ uitmondde.
In de loop van de eeuwen zijn een aantal steden herhaaldelijk stadsrechten gekregen. Zo kreeg Meppel, nadat het in 1604 voor het eerst haar privileges had ontvangen, in 1809 voor de tweede maal stadsrechten toebedeeld door Napoleon.
De Nederlandse steden groeien hard. Volgens de prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek zal bijna drie kwart van de verwachte Nederlandse bevolkingsgroei in 2035 terechtkomen in de stedelijke regio’s van het land. Steden vormen daarmee de belangrijkste demografische groeiregio’s van Nederland. Dat is niet zo gek: Nederland is immers een van de meest verstedelijkte landen ter wereld. De steden van ons land hebben daarom een rijke geschiedenis.
De opkomst van de Randstad is een van de belangrijkste ontwikkelingen in de geschiedenis van Nederland. Door de sterk verbeterde infrastructuur ontstond in de loop van de negentiende en twintigste eeuw een nieuw fenomeen: de Randstad. Waar het in de zeventiende eeuw nog een grote opgave was om te reizen tussen steden als Leiden en Utrecht, werd het door de aanleg van spoor- en snelwegen steeds makkelijker om relatief grote afstanden te overbruggen. Als gevolg namen de contacten tussen de vele stadskernen in het sterk geürbaniseerde westelijke deel van Nederland sterk toe, waardoor de steden in deze gebieden van ons land het sociale netwerk van de Randstad gingen vormen. De regio van de Randstad – die door wetenschappers werd omschreven als een zogenaamde conurbatie – vormt tot op de dag van vandaag het stedelijke hart van Nederland, en biedt onderdak aan bijna de helft van alle inwoners van het land.
In 2025 zijn de grootste steden van Nederland zoals volgt:
Amsterdam, 934.526 inwoners
Amsterdam is in 2025 de grootste stad van Nederland. Onze mooie hoofdstad gaat langzaam richting de 1 miljoen inwoners en is een ware trekpleister voor toeristen van over de hele wereld. Aanraders: het Anne Frankhuis, het Rijksmuseum, het Vondelpark en een rondvaart door de grachten. Gemiddeld bezoeken jaarlijks zo'n 20 miljoen toeristen Amsterdam.
Rotterdam, 672.960 inwoners
Rotterdam is de tweede grootste stad van Nederland. Bekende bezienswaardigheden zijn de Erasmusbrug, de Markthal, Diergaarde Blijdorp en de Euromast. Rotterdam is qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland en heeft de grootste haven van Europa.
Den Haag, 568.945 inwoners
De op twee na grootste stad van Nederland in 2025 is Den Haag, ook wel ’s-Gravenhage genoemd. Hier kun je heerlijk uitwaaien aan zee, Madurodam bezoeken en een aantal van onze beroemde paleizen bekijken (Paleis Noordeinde, Vredespaleis en Paleis Huis ten Bosch). En een bezoekje aan het middelpunt van de Nederlandse politiek, het Binnenhof, mag natuurlijk niet ontbreken.
Utrecht, 376.757 inwoners
In Utrecht vind je alles wat je zoekt en er is genoeg te doen! Wat dacht je van een wandeling door het grachtengebied of een bezoek aan kasteel de Haar? De binnenstad barst van de historie en de Dom(toren) is met 112 meter hoog niet te missen. Maar ook voor een dag winkelen ben je in Utrecht aan het juiste adres, shoppingcenter Hoog Catharijne is modern en grotendeels overdekt.
Eindhoven, 249.035 inwonens
Eindhoven is in 2025 de vijfde plek van de top 10 grootste steden Nederland. Deze innovatieve stad staat bekend om het Philips Innovation Center en Philips museum. Maar ook om Strijp-S, een hippe, culturele wijk en creatieve hotspot.
Leiden, 189.007 inwonens
Leiden, met zijn beroemde universiteit en grachten, biedt een combinatie van intellectuele sfeer en historische charme, wat aantrekkelijk is voor vermogende huishoudens.
Den Haag, 568.945 inwoners
Den Haag biedt zowel internationale allure als exclusieve woonwijken zoals het Statenkwartier en Benoordenhout, populair onder miljonairs.
Almere, 229.574 inwoners
Almere is een van de nieuwste steden in Nederland. Het is een stad met veel groen en een moderne bouw.
Nijmegen, 189.007 inwoners
Nijmegen ligt in Gelderland en is meteen de grootste stad van de provincie. Enkele leuke bezienswaardigheden: de prachtige binnenstad, het Kronenburgerpark en de vele monumenten. Net buiten het centrum stap je meteen de natuur in.
Breda, 188.779 inwonens
Breda is uitgeroepen tot de beste uitgaanstad en is daarnaast ook verkozen tot de beste binnenstad van Nederland (2019). Je vindt er talloze gezellig restaurants, cafés en terrassen. Ook kun je er heerlijk shoppen, wandelen in stadspark Valkenberg en varen over de singels.
Een van de huidige uitdagingen voor Nederlandse steden is het tekort aan groen. Het rapport “Tekort aan groen in Nederlandse steden - Onderzoek naar de verstening van Nederlandse Steden” gaat over de verstening in 2024 van de openbare ruimte van de 32 grootste gemeenten. De steden moeten hierin actief aan werken om groen te vergroten en de leefkwaliteit van inwoners te verbeteren.
De toekomst van Nederlandse steden is gericht op duurzame ontwikkeling, groen in de stad en een betere kwaliteit van leven. De steden zullen zich moeten aanpassen aan de veranderende behoeften van de bevolking, met in het bijzonder aandacht voor duurzaamheid, openbare ruimte en de bescherming van historische monumenten.
De geschiedenis van Nederlandse steden is een complexe en fascinerende reeks van groei, verandering en ontwikkeling. Vanaf de middeleeuwen tot de moderne tijd hebben de steden een cruciale rol gespeeld in de culturele, economische en sociale ontwikkeling van het land. De huidige stand van zaken toont een dynamische groei en een sterke verstedelijkisering, maar tegelijkertijd ook uitdagingen zoals het tekort aan groen. De toekomst staat open voor innovatie en duurzaamheid, waardoor Nederlandse steden hun rol als centra van levenskwaliteit en culturele vooruitgang blijven behouden.